На деокупованій Херсонщині люди повертаються для обстеження підтопленого житла

На деокупованій Херсонщині люди повертаються для обстеження підтопленого житла

Укрінформ
На деокупованій території Херсонщини люди повертаються додому для проведення обстеження пошкодженого через підтоплення житла - це і ті жителі, які були евакуйовані після підриву Каховської ГЕС, і ті, які перебували в інших регіонах.

Як передає Укрінформ, про це на брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ повідомив керівник пресофісу Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Толоконніков.

«Ті, яких евакуювали, повертаються до своїх домівок, щоб подивитися і запустити комісії для обстеження і видачі актів для подальшого потім відшкодування», - зазначив Толоконніков.

Також повертаються і ті, хто жив у інших регіонах, - вони хочуть потрапити у свої оселі, щоб подивитися, що наробила вода і також для проведення обстеження.

За словами Толоконнікова, на правобережжі вже вода відійшла з населених пунктів. Там, де вона залишається, збираючись у низинах, її відкачують рятувальники, волонтери, працюють комунальники.

Читайте також: На Херсонщині підтопленими залишаються 18 населених пунктів

Він розповів, що рівень ґрунтових вод дуже високий, тому в деякі підвальні приміщення вода повертається.

Першочергово очищуються всі центральні вулиці, люди виносять сміття і пошкоджені речі.

У Херсоні у мікрорайоні Острів (Корабел), що постраждав через затоплення, додав керівник пресофісу, наразі небезпечно працювати у Гідропарку, що перебуває під постійним ворожим обстрілом. Проте у центральній частині мікрорайону Корабел у всі багатоповерхівки подано газопостачання, вода - поки що технічна, але найближчим часом водоканал обіцяє подати питну воду. Світло вже є в деяких будинках, але існує проблема з підземним кабелем - його перевіряють, також були підтоплені трансформатори, які треба просушити.

Що стосується інших населених пунктів, то, за словами Толоконнікова, люди згуртувалися, допомагають один одному, також працюють волонтери і комунальники. Він розповів, що у Дар’ївській громаді встановлюються модульні будинки для тих людей, чиї були зруйновані.

Стосовно водопостачання у ті населені пункти, де вода «впала» у свердловинах і криницях, - туди направляють питну воду.

Читайте також: У центрі Голої Пристані - критична ситуація через підтоплення

«Зараз є запас води на місяць уперед, їжі також. Тобто у нас під контролем ця ситуація», - наголосив Толоконніков. Далі тут з’явиться 57 нових свердловин, ці нові свердловини будуть більш глибокими.

Як повідомляв Укрінформ, на правобережжі Херсонщини внаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС повністю зруйновані через підтоплення близько 400 будинків. На деокупованій території Херсонщини обстежувати будинки, пошкоджені через підрив військовими РФ Каховської ГЕС, допоможуть 114 фахівців із інших регіонів країни.

У ніч проти 6 червня російська армія підірвала греблю Каховської ГЕС, спричинивши затоплення частини Херсонської та Миколаївської областей і водночас критичне обміління Каховського водосховища.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-