У Вінниці воєнком і два лікарі створили схему для «ухилянтів» - ДБР

У Вінниці воєнком і два лікарі створили схему для «ухилянтів» - ДБР

Укрінформ
Працівники Державного бюро розслідувань викрили і повідомили про підозру усім учасникам схеми видачі підроблених документів для ухилення від військової служби у Вінницькому центрі комплектування та соціальної підтримки.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба ДБР.

“Протиправну схему, яка на постійній основі діяла у Вінницькому центрі комплектування, правоохоронці викрили ще в лютому 2023 року. Тоді на гарячому було затримано одного з офіцерів під час отримання хабарів від військовозобов’язаних осіб”, - ідеться в повідомленні.

Зловмисники створили механізм систематичного отримання неправомірної вигоди від чоловіків за визнання їх непридатними до служби. Ціна такої “послуги” становила від 3 до 6 тис. доларів США залежно від обсягу роботи.

Для підробки медичної документації до схеми військовий долучив лікаря-терапевта військово-лікарської комісії Вінницького ОМТЦК та СП та завідувача одного із відділень Вінницької міської клінічної лікарні.

Згідно з розподілом обовʼязків, офіцер відділення призову повідомляв чоловікам про можливість “вирішити питання” щодо ухилення від мобілізації. Після усної домовленості військовий направляв чоловіків на проходження ВЛК.

Лікар ВЛК “підшуковувала” хвороби та призначала додаткове обстеження для визнання чоловіків непридатним у Вінницькій міській лікарні. “Клієнти” йшли до завідувача відділенням міської лікарні, який брав участь у змові та фальсифікував результати необхідних обстежень.

З одержаними довідками та коштами чоловіки приходили до військового, який здійснював подальший вплив для прийняття “потрібних” рішень військово-лікарською комісією.

Наразі лікаря звільнили з посади у військово-лікарській комісії Вінницького ОМТЦК та СП.

Читайте також: Посадовця військової частини судитимуть за вимагання ₴150 тисяч у вдови бійця

Правоохоронці повідомили військовому Вінницького центру комплектування про підозру в одержанні неправомірної вигоди за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 369-2, ч. 2 ст. 369-2 Кримінального кодексу України).

Також про підозру повідомили завідувачу відділенням міської лікарні за фактом підроблення документів (ч. 2, ч. 3, ч. 4 ст. 358 КК України) та колишній працівниці ВЛК ще й у прийнятті пропозиції одержання неправомірної вигоди за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 369-2, ч. 3 ст. 358 КК України).

Військовому та колишній працівниці ВЛК може загрожувати до 5 років позбавлення волі, а посадовцю лікарні – до 2 років обмеження волі.

Як повідомляв Укрінформ, Служба безпеки України заблокувала у п'яти регіонах схеми нелегального виїзду за кордон громадян призовного віку.

Фото: ДБР

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-