Точну кількість загиблих під час окупації назовуть після розмінування територій - Кириленко

Точну кількість загиблих під час окупації назовуть після розмінування територій - Кириленко

Укрінформ
На Донеччині остаточну цифру загиблих у період російської окупації можна буде назвати після розмінування всієї деокупованої території.

Про це начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко заявив в інтерв'ю Укрінформу.

Говорячи про деокуповану у 2022 році Лиманську громаду, він сказав, що там не було окремих поховань цивільних чи військових - «розривали траншеї на місцевому кладовищі, на окремих ділянках, діставали тіла або фрагменти тіл військовослужбовців і цивільного населення».

«На момент ексгумації було понад 136 тіл загиблих у Лиманській громаді виявлено й ідентифіковано, але ця цифра зростає. Я вважаю, що вже остаточну цифру зможе називати слідчий після того, як пройде процес розмінування і буде точно перевірено всю територію громади. Тому що до процесу розмінування в Донецькій області ще не підходили комплексно», - пояснив Кириленко, та підкреслив, що названа цифра (136) включає і цивільних, і військових.

Читайте також: У Міноборони скорегували план заходів із розмінування сільськогосподарських земель

Він констатував, що наразі в області розміновують поки ті ділянки, де відновлюють інфраструктуру або будують додаткові лінії оборони.

«Цей процес триває. Він не завершений, бо точкові поховання виявляють періодично. Але масові поховання, які знайшли, там проведено процес ексгумації - всі тіла були передані до моргів і до експертних установ для їх ідентифікації. Цифри стосовно цього – це вже повноваження слідчих, які здійснюють досудове розслідування, але це вкрай важливо, тому що це одні з ключових доказів звірств, вчинених військовими РФ».

Читайте також: На захоплених територіях росіяни облаштовують нові катівні

Як повідомляв Укрінформ, у жовтні 2022 року на території Донеччини вже були деокуповані Лиманська та Святогірська громади.

А з 5 по 11 червня 2023 року Збройні сили України в результаті наступальних дій звільнили сім населених пунктів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-