В Одесі викрили двох псевдожурналістів, які знімали фейки на замовлення росТБ

В Одесі викрили двох псевдожурналістів, які знімали фейки на замовлення росТБ

Фото
Укрінформ
Служба безпеки України оголосила підозру двом одеситам, які знімали постановочні відео на замовлення російських телеканалів.

Як передає Укрінформ, про це повідомила СБУ.

Так, одним із підозрюваних є колишній оператор Одеського державного телебачення, який після початку повномасштабної війни почав співпрацювати з російським телеканалом РЕН ТВ.

Читайте також: СБУ затримала російського агента, який готував новий ракетний удар по Вінниці

Встановлено, що на замовлення пропагандистів зловмисник погодився відзняти провокативне відео про перебіг в Україні мобілізації.

За вісім тисяч гривень фігурант найняв свого знайомого на роль "воєнкома" місцевого центру комплектування. Удвох вони відзняли відео, де "воєнком" стверджував, ніби змушений полювати на чоловіків призовного віку, щоб самому уникнути мобілізації.

Створений зловмисниками фейк вийшов в ефірі РЕН ТВ, звідки його підхопили понад 20 пропагандистських інформресурсів, зокрема найбільші федеральні телеканали.

Читайте також: СБУ оголосила підозру «директорці» школи, яка впроваджувала російську освіту на Херсонщині

Психологічна і лінгвістична експертизи згаданого відео підтвердили факти злочинних дій фігурантів.

Станом на цей час перевіряється причетність оператора до зйомки низки замовних сюжетів щодо подій, пов’язаних із Києво-Печерською лаврою.

Як з'ясувало слідство, звільнившись із державного телебачення, чоловік працював в одеському осередку "Незалежного бюро журналістських розслідувань". Після початку повномасштабного вторгнення Росії він активно закликав до підтримки загарбників і виправдовував їхні воєнні злочини у своїх соцмережах. Таким чином фігурант потрапив у поле зору кремлівських пропагандистів і ввійшов з ними в контакт.

Читайте також: СБУ попереджає: ворог планує розганяти фейки про громадянство РФ українських посадовців

У ході обшуків оперативники СБУ виявили та вилучили у підозрюваних мобільні телефони, комп’ютери, обладнання для проведення професійної відеозйомки й електронні носії інформації з доказами протиправної діяльності.

Також вилучені чорнові записи й акторський реквізит, зокрема військова форма та засоби гримування.

Обом зловмисникам інкримінується організація та проведення заходів політичного характеру, здійснення інформаційної діяльності у співпраці з державою-агресором, спрямованих на її підтримку та/або на уникнення нею відповідальності за збройну агресію проти України (за ч. 6 ст. 111-1 Кримінального кодексу України). Їм загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Суд обрав псевдожурналістам запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Слідство триває.

Як повідомляв Укрінформ, СБУ затримала російського агента, який займався підготовкою нової російської повітряної атаки по Вінниці.

Фото: СБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-