Українців застерігають від споживання води з криниць на підтоплених територіях

Українців застерігають від споживання води з криниць на підтоплених територіях

Єдині новини
Укрінформ
МОЗ застерігає жителів на підтоплених територіях від використання води з криниць, власних джерел. 

Міністерство також закликає не купувати рибу, оскільки є ризик придбати ту, яка померла внаслідок техногенної катастрофи на Каховському водосховищі. Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону "Єдині новини" заявив заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін, передає Укрінформ.

"На підтоплених територіях треба застосовувати ту воду, яка привозиться, або роздається бутильована вода, або працюють водоочисні станції на місці. Використовувати власні персональні джерела, криниці не рекомендовано, оскільки через підтоплення вода там не буде відповідати мікробіологічним показникам.Тому радимо використовувати воду гарантованої якості. І звертаємо увагу населення, що поки деякий час не варто купувати рибу, особливо в несанкціонованих точках продажу. Оскільки ми не виключаємо, що через мор риби певна її частина може недобросовісними громадянами продаватися, або готуватися в неналежних умовах", - сказав Кузін.

За його словами, ці рекомендації стосуються Херсонської, Миколаївської, Одеської областей.

Кузін також нагадав, що рішенням цивільних адміністрацій в цих регіонах заборонено використовувати річки чи морське узбережжя для купання. Ця заборона буде діяти певний час, поки морська вода не самоочиститься.

Читайте також: З правобережжя Херсонщини евакуювали понад 3 000 осіб - Верещук

Окрім того, на Херсонщині Держпродспоживслужба просить не чіпати та не ховати загиблих тварин, оскільки неналежне поводження з рештками загиблих тварин є загрозою для поширення небезпечних інфекцій.

«З метою забезпечення епізоотичної ситуації на Херсонщині просимо дотримуватися таких рекомендацій: не чіпати та не ховати загиблих тварин; не знімати хутро загиблих тварин», - йдеться у повідомленні Держспоживслужби у Фейсбуці.

У Держпродспоживслужбі наголошують, що неналежне поводження з рештками загиблих тварин є загрозою для поширення небезпечних інфекцій, у тому числі спільних для людини та тварини, як лептоспіроз, бруцельоз та інші.

Треба негайно повідомляти фахівцям ветеринарної медицини в разі виявлення нетипової поведінки тварин або в разі виявлення безпідставної агресії. Також місця, де знаходились хворі і підозрілі на захворювання тварини, предмети догляду за ними, одяг та інші речі, забруднені слиною та виділеннями від хворих тварин, підлягають дезінфекції.

Читайте також: До постраждалих через підрив Каховської ГЕС регіонів приїдуть медики з інших областей

Зазначається, що якщо є підозра на захворюваність свійської тварини чи птиці, то не можна споживати продукти, зокрема молоко, м'ясо та яйця. У разі нанесення людині травм (укусів) будь-якою твариною, треба негайно звернутися до лікаря, а при підозрі на сказ повідомити фахівців Держпродспоживслужби для встановлення 10-денного спостереження за твариною.

У разі виявлення загиблої тварини жителям Херсонщини необхідно негайно звертатися до Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області за номером телефону: +380976811289 або (0552) 32-17-37 та за адресою: вул. Перекопська, буд. 17, м. Херсон.

Як повідомляв Укрінформ, вночі 6 червня російські війська підірвали греблю Каховської ГЕС, спричинивши затоплення частини Херсонської та Миколаївської областей і водночас - критичне обміління Каховського водосховища.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-