СБУ ліквідувала ботоферму, яка щодня створювала до 500 пропагандистських акаунтів рф

СБУ ліквідувала ботоферму, яка щодня створювала до 500 пропагандистських акаунтів рф

Фото
Укрінформ
Служба безпеки України заблокувала у Вінниці ботоферму, яка щодня створювала до 500 фейкових акаунтів для просування кремлівських наративів.

Як передає Укрінформ, про це СБУ повідомляє в Телеграмі.

У результаті комплексних заходів правоохоронці затримали трьох організаторів ботоферми, ідеться у повідомленні.

Спеціалізоване обладнання дозволяло зловмисникам щодня реєструвати до 500 анонімних облікових записів у різних соцмережах, у тому числі заборонених в Україні.

Готових ботів фігуранти продавали або здавали в оренду російським SMM-агенціям, які керують спецслужби РФ.

На оренді лише одного акаунту ділки щодоби заробляли до 20 грн. Гроші отримували як через власні криптогаманці, так і на банківські картки.

За матеріалами справи, російські клієнти ботоферми використовували фейкові акаунти для масового просування прокремлівських наративів. Зокрема щодо ситуації на фронті та суспільно-політичної обстановки в Україні.

Також інтернет-агітатори РФ виправдовували збройну агресію проти України та закликали до підтримки росіян, у тому числі на міжнародній арені.

Для цього вони подавали інформаційні фейки від імені так званих пересічних громадян, які нібито проживають в Україні і на території Євросоюзу.

За даними слідства, організаторами ботоферми виявились троє жителів Вінниці. Спеціалізоване обладнання вони встановили в орендованому гаражі.

Читайте також: СБУ ліквідувала мережу ботоферм, які розповсюджували фейки про теракти та мінування

Під час обшуків у гаражі та помешканнях фігурантів виявили комп’ютерну техніку з доказами незаконної діяльності; 3 тисячі SIM-карт українських та європейських операторів мобільного зв’язку; 13 SIM-шлюзів та інше обладнання і програмне забезпечення; банківські картки, через які вони отримували гроші від клієнтів.

Вилучена техніка направлена на експертизу. Фігурантам планується повідомити про підозру за ч. 5 ст. 361 Кримінального кодексу України (несанкціоноване втручання в роботу електронних комунікаційних мереж, що призвело до підробки інформації).

Зловмисникам загрожує до 15 років ув’язнення.

Як повідомляв Укрінформ, кіберфахівці Служби безпеки викрили міжрегіональну мережу ботоферм, які поширювали дезінформацію для розхитування суспільно-політичної ситуації в Україні.

Фото: СБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-