На Херсонщині зрошення буде неможливим протягом 2-3 років внаслідок підриву Каховської ГЕС

На Херсонщині зрошення буде неможливим протягом 2-3 років внаслідок підриву Каховської ГЕС

Укрінформ
Згідно із розрахунками держустанови "Українські гідромеліоративні системи", у Херсонській області зрошення буде неможливим протягом 2-3 років внаслідок підриву Каховської ГЕС.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба установи у Фейсбуці

"Підривом Каховської ГЕС окупанти заподіяли значних прямих збитків українським територіям і опосередкованих, які проявлять себе з часом. Якщо говорити в контексті виключно сільського господарства, зокрема зрошуваного землеробства, то зрошення буде неможливим в Херсонській області протягом 2-3 років", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що на Херсонщині налічується 426,8 тис. га зрошуваних земель, або 21,6 % від загальної площі сільгоспугідь, у тому числі від державних зрошувальних систем – 384,5 тис. га, місцевого зрошення – 42,3 тис. га.

Читайте також: Як росіяни підірвали Каховську ГЕС - Зеленський показав добірку кадрів

Водоподачу на ці площі здійснюють - потужна насосна станція Головного Каховського магістрального каналу з витратами води 360м3/с (за інформацією ЗМІ є пошкодженою на сьогодні), Головна насосна станція Сірогозького магістрального каналу – 14 м3/с, Головні насосні станції – Зональна, Рубанівська, Золотобалківська та інші, а також Головна споруда Північно-Кримського каналу.

У пресслужбі наголошують, що Херсонська область завжди була провідним регіоном у застосуванні сучасних зрошувальних технологій, відповідно була і провідним постачальником сільськогосподарської продукції. Згідно з попередніми оцінками, збитки від пошкодження зрошувальних систем становитимуть 10 млрд дол. США.

Як повідомляв Укрінформ, російські війська вночі 6 червня здійснили підрив Каховської ГЕС. Внаслідок підриву машинної зали зсередини станцію повністю зруйновано. Станом на ранок 6 червня рівень води у водосховищі знижується, розпочалась евакуація населення з потенційних районів затоплення. У зоні підтоплення близько 80 населених пунктів.

Читайте також: Унаслідок підриву Каховської ГЕС 150 тонн мазуту вже знаходяться у Дніпрі – Клименко

Заступник міністра аграрної політики та продовольства України Віталій Головня в коментарі для Укрінформу розповів, що внаслідок підриву Каховської ГЕС росіянами 6 червня постає питання щодо можливості подальшого функціонування всіх меліоративних систем (і зруйнованих, і вцілілих) у південних областях України, для яких Каховське водосховище було джерелом водопостачання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-