Бельгія розслідує, чи застосовували бійці РДК у Росії зброю, надану Україні - ЗМІ

Бельгія розслідує, чи застосовували бійці РДК у Росії зброю, надану Україні - ЗМІ

Укрінформ
Після публікації розслідування у виданні The Washington Post Бельгія вимагатимуть від уряду України пояснень, як зброя бельгійського виробництва, яка була призначена для оборони України від вторгнення РФ, могла опинитися в руках бійців РДК, що діють на території Росії.

Як повідомляє Укрінформ, така інформація оприлюднена на сайті бельгійського видання The Brussels Times.

«Міністерство оборони Бельгії чекає на відповідь від української влади про те, як бельгійська зброя, що була вироблена компанією FN Herstal, опинилася в руках антипутінських комбатантів… з РДК, члени якого піддавалися критиці за зв’язки із неонацистами», - йдеться у публікації.

Як зазначається, розслідування The Washington Post говорить про те, що в руках російських «антипутінських» бійців опинилися зброя та військове обладнання бельгійського, чеського, американського та польського виробництва.

Міністр оборони Бельгії Людвін Дедондер (Ludivine Dedonder) та міністр закордонних справ Аджа Лябіб (Hadja Lahbib) вимагатимуть пояснень від українських колег, як це могло статися, оскільки зброя призначалася для оборони України від російської агресії, і це було чітко прописано у документах супроводу.

Читайте також: Легіон «Свобода Росії» та РДК заявили, що передають Україні полонених із Бєлгородської області

«Якщо з’ясується, що Україна свідомо порушила угоди, що стосуються поставок зброї, це може серйозно похитнути відносини між Україною і державами Заходу, та потенційно призвести до скорочення військової допомоги, від якої залежить Україна», - йдеться у бельгійському виданні.

Прем’єр-міністр Бельгії Александр Де Кроо у понеділок повідомив, що розвідувальні служби країни отримають завдання розслідувати повідомлення щодо використання бельгійської зброї російськими силами, що може бути порушенням «дуже жорстких» правил, що пов’язані із постачанням такої зброї.

Як повідомлялося, Бельгія виділила для України допомогу на суму 332,9 мільйона євро, що була призначена для військових завдань та для допомоги цивільному населенню.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-