На Донеччині затримали шпигуна російського ГРУ

На Донеччині затримали шпигуна російського ГРУ

Укрінформ
У Донецькій області Служба безпеки України затримала інформатора головного управління генерального штабу Збройних сил Російської Федерації, який шпигував за українськими військами на сході.

Як передає Укрінформ, про це повідомила СБУ.

Зловмисником виявився житель визволеного міста Лиман. За даними СБУ, російська воєнна розвідка завербувала його дистанційно.

Встановлено, що фігурант збирав для росіян розвідувальні дані про місця дислокації та шляхи переміщення Сил оборони України в районах Слов’янська, Лимана та Миколаївки. Особливу увагу він приділяв маршрутам руху українських військових колон, що переправлялися через річку Сіверський Донець у напрямку Бахмута.

Також затриманий передавав агресору координати місцевих заводів і залізничної інфраструктури.

Отримана від зловмисника інформація була потрібна загарбникам для підготовки повітряних ударів по українських об’єктах, зокрема з використанням дронів.

Для передачі розвідданих фігурант перебував на зв’язку з розвідником штурмового батальйону спецназу ГРУ та навідником танкової роти ворожої тактичної групи "Купол". Комунікацію вони підтримували через заборонену соцмережу "Одноклассники".

Слідчі оголосили інформатору підозру. Станом на цей час він перебуває під вартою.

Читайте також: СБУ оголосила підозру чотирьом колаборантам, серед яких – так звані посадовці «МНС РФ»

Як уточнили в Офісі генерального прокурора, затриманому інкримінується вчинення злочину, передбаченого ч. 7 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України.

Розвіддані зловмисник передавав у вигляді текстових повідомлень і GPS-координат на мапах. Зокрема, через нього ворог дізнавався про рух самохідних артилерійських установок, танків і мобільного шпиталю.

Також колаборант "здавав" загарбникам місця розташування блокпостів і бомбосховищ.

Розслідування стосовно фігуранта триває.

Читайте також: СБУ затримала російського шпигуна, який розвідував позиції ЗСУ на Сумщині

Як повідомляв Укрінформ, за рік СБУ виявила понад триста ворожих агентів, частину з яких перевербували.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-