Дев'ять років у колоні РФ: до Івано-Франківська повернувся політв’язень Микола Шиптур

Дев'ять років у колоні РФ: до Івано-Франківська повернувся політв’язень Микола Шиптур

Укрінформ
До Івано-Франківська після 9 років російської колонії повернувся Микола Шиптур. З Росії він виїхав через грузинський кордон.

Про це повідомляє Об’єднання родичів політв’язнів Кремля, передає Укрінформ.

«Микола Шиптур повернувся в Україну! Зараз він знаходиться у рідному Івано-Франківську разом із сім’єю. Близько 3:40 18 квітня Микола залишив РФ через грузинський кордон. На попутці Шиптур дістався Тбілісі, де його зустрів друг. З пересадками в Єревані та Кишиневі Шиптур нарешті повернувся на Батьківщину після 9 років російської колонії», - йдеться у повідомленні.

Шиптур був затриманий 9 березня 2014 року й увʼязнений за участь у проукраїнській акції з нагоди 200-річчя дня народження Т. Шевченка в Севастополі. Під тортурами Миколу змусили свідчити проти себе.

«7 березня 2023 р. Микола був звільнений у зв’язку з закінченням строку позбавлення свободи та понад два місяці знаходився у Центрі тимчасового утримання іноземних громадян у Ростовській області», - зазначили в Об'єднанні.

За словами Шиптура, у Центрі йому говорили, що додому він зможе повернутися лише після війни, бо відсутні консульські зв’язки.

«Разом з тим Міграційна служба РФ стверджувала, що зовсім скоро відпустить мене, але точних термінів не вказувала. Ці розбіжності викликали в мене велику тривогу, але одного ранку все швидко та раптово вирішилося», — додав він.

Читайте також: Кримський політв'язень Тимур Ялкабов схуд на 25 кілограмів і потребує лікування - дружина

Наразі чоловік вдома і вже починає відновлювати документи.

Фото: EPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-