Сімейні лікарі у Львові тестуватимуть на ВІЛ, гепатит і сифіліс

Сімейні лікарі у Львові тестуватимуть на ВІЛ, гепатит і сифіліс

Укрінформ
Безбар'єрне інтегроване тестування на ВІЛ, віруси гепатиту В і С та сифіліс впроваджують у практику сімейних лікарів Львова з ініціативи Фундації АнтиСНІД США в Україні (AHF).

Про це йшлося під час форуму сімейних лікарів «Тестування на ВІЛ у практиці сімейного лікаря» у Львові, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Учасники форуму обговорити питання інтегрованого тестування на ВІЛ, вірусні гепатити В та С і сифіліс за ініціативи медичного працівника, а також запровадження людино-центрованого підходу до надання таких послуг.

«Тестування на ВІЛ увійшло до Програми медгарантій, однак згідно з чинним законодавством, безкоштовно зробити тест на ВІЛ у сімейного лікаря можна лише один раз на рік та виключно для представників визначених ключових груп. Важливо підтримати розпочаті державою реформи та законодавчі зміни, тому ми продовжуємо працювати над тим, щоб безкоштовне ВІЛ-тестування у сімейного лікаря стало доступним для всіх без винятку, коли в цьому є потреба», - зазначила голова Фундації АнтиСНІД США в Україні Ярослава Лопатіна.

Фундація планує забезпечити у 2023 році безбар'єрне інтегроване тестування на ВІЛ, віруси гепатиту C і B та сифіліс на рівні первинної ланки у Львові для майже 6 тисяч осіб.

Тест на ВІЛ, гепатити B та С та сифиліс робиться безболісно та безкоштовно. Потрібна лише одна крапля крові з пальця, результат буде готовий вже за 15 хвилин.

«За підтримки AHF для 40 закладів охорони здоров’я були закуплені комплексні швидкі тести для діагностики ВІЛ, гепатиту B і C та сифілісу. Це дає змогу одночасно діагностувати чотири інфекції та комплексно лікувати супутні патології», - зазначив лікар-інфекціоніст відділу управління та протидії ВІЛ-інфекції ДУ «Центр громадського здоров’я» МОЗ України Андрій Білець.

Читайте також: Львівські лікарі вперше провели операцію на мозку з пробудженням пацієнта

За даними Центру громадського здоров'я, станом на початок 2023 року в Україні проживало понад 200 тисяч ВІЛ-позитивних людей, з них лише 79% знають про свій статус, а АРТ отримують 77%. Майже половина людей із ВІЛ-інфекцією (43%) дізнається про свій статус на пізніх стадіях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-