Газова бомба Розвадова: геологічний феномен чи прорахунки видобувачів?

Газова бомба Розвадова: геологічний феномен чи прорахунки видобувачів?

Репортаж
Укрінформ
Мешканці села на Львівщині стали жертвами техногенної катастрофи: посеред ночі з-під землі вирвався природний газ, який гейзерами з багнюки нищив домогосподарства

Мальовниче село Розвадів на Стрийщині, що за 40 кілометрів від Львова,  розтягнулося вздовж берегів річки Дністер, впритул до траси Київ-Чоп. За офіційними даними, тут проживає понад три з половиною тисячі людей. Серед ночі з 26 на 27 квітня розвадівців розбудили дивні звуки хлюпання, тріскоту та вибухів… На вулиці селяни  були шоковані страшною картиною: на городах піднімалися шестиметрові гейзери багнюки, земля провалювалася, руйнуючи домогосподарства, вода в криницях кипіла, наче у казані, а від задушливого запаху сірководню помирала домашня птиця. У селі відбувся раптовий викид природнього газу, що витискав на поверхню ґрунтові води та намул. На ранок фонтани, що били з надр землі, зменшилися, натомість утворилися величезні вирви з глибинними порожнинами. Рятувальні служби відразу включилися в  протиаварійні та відновлювальні роботи на обійстях, що постраждали від катаклізму. У свою чергу, керівництво громади зібрало термінову комісію ТЕБ і НС, щоб з’ясувати, що спричинило стихійне лихо, як допомогти людям та чи безпечно селянам залишатися у своїх домівках.

Кореспондент Укрінформу побувала у Розвадові, щоб теж отримати  відповіді на ці запитання та дізнатися, як люди оговтуються від техногенної катастрофи.

НАЙБІЛЬШЕ ПОСТРАЖДАЛИ ТРИ ДОМОГОСПОДАРСТВА, ГОРОДИ ТА КРИНИЦІ

З головою Розвадівської громади Романом Сидором вдалося зустрітися у кабінеті сільської ради. Він зізнається, що за останні дні - це рідкість, а якраз перед моїм приходом робив ранковий обхід постраждалих мешканців.

Роман Сидор
Роман Сидор

- 26 квітня посеред ночі до мене подзвонила мешканка села і сказала, що з-під фундаменту її будинку б’ють гейзери з води і намулу з стійким запахом сірководню. Я швидко зібрався, бо живу в Миколаєві, і відразу сюди. Ми з поліцією та рятувальниками обійшли всі хати, побудили мешканців, які опинилися у зоні стихії. Тих, в кого була критична ситуація, просили залишити будинки, піти до родичів чи до сусідів, - пригадує події тієї ночі голова. - Найбільше постраждало три господарства, де руйнувань зазнали будинки та нежитлові споруди. У 19 криницях замість води — болото з газом, це все треба викачувати, чистити та проводити аналіз. Також залило намулом вісім городів, там били гейзери, яких ми налічили по селі аж 18. З людей ніхто не постраждав.

Зі слів Романа Сидора, люди, шукаючи причину НП, нарікають на роботу бурової вишки, яку на початку квітня встановили за півтора кілометри від Розвадова.

У 2021 році сейсмологи з «Укргазвидобування» проводили дослідження та виявили тут поклади газу. Ліцензію на видобуток отримало ПП «Проєкт-Буд», яке є членом групи компаній «Західнадрасервіс».  Маючи угоду із сільрадою, дозволи на спецкористування надрами, вони уклали договори з підрядниками, зокрема, ТзОВ «Нордік-Буд» (займається проєктними та будівельно-монтажними роботами у нафтохімічній та енергетичній галузях)  та  ТзОВ «Бурова компанія «Горизонти» і почали бурити свердловину.

Роботи тривали на буровому майданчику цілодобово, тому голова ОТГ в супроводі поліції відразу вночі поїхали туди і попросили припинити буріння.

- Коли вони припинили роботи, за годину-півтори перестало так сильно булькати і гриміти, а до ранку затихло, лише бурлило у криницях. Приїхала газова служба та електрики і відімкнули постачання повністю у всьому селі. Світло на другий день включили, а газовики ходили по хатах і заміряли, чи не виходить газ. Зараз в семи будинках немає газопостачання, у двох – світла. І криниці треба знезаражувати, бо ж без води люди лишилися, - каже Сидор.

Відразу 27 квітня голова зібрав комісію ТЕБ і НС, на яку були запрошені потерпілі, представники обласної влади, ДСНС, РЕМ, поліції, газової служби та компанії, що займається видобутком газу. Заслухавши всі сторони, дійшли висновку, що допоки встановлюватимуться причини катаклізму та шляхи подальшого виходу з цієї надзвичайної ситуації, спеціальна комісія від сільради зафіксує наслідки руйнувань, а ПП «Проєкт-Буд» візьме на себе всі витрати з відновлювальних робіт, забезпечення спецтехнікою, харчуванням та питною водою постраждалих. Також сільська рада  прийняла 22 заяви від селян, що стали жертвами стихії, і на сесії, яка відбудеться 11 травня, затвердить виділення грошової допомоги у розмірі від 5 до 10 тисяч гривень.

Розвадівська сільська рада
Розвадівська сільська рада

- Нас запевнили, що поки бурильні роботи не проводитимуть.  Тримаємо руку на пульсі, бо навіть і не знали, що живемо на газовій бомбі сповільненої дії, яка може вибухнути в будь який момент. Днями знову зберемося на засіданні комісії ТЕБ і НС, щоб обговорити подальшу дорожню карту і план дій для того, щоб такої катастрофи більше не повторилося, - запевнив голова.

ВИЙШЛА З ХАТИ - І ОПИНИЛАСЯ В ПЕКЛІ

Якщо на початку травня більшість сільських мешканців на полях садять городину, то господарі, яким газові вибухи наробили лиха, пораються біля обійсть, приймають делегації різних служб, журналістів, стежать за відновлювальними роботами працівників. Прямую разом з представниками сільради до постраждалих. Спершу заходимо до садиби родини Олейників. Тут на повну працює спецтехніка. Найперше дивує, що будівельники не відновлюють, а розвалюють якусь споруду.

Подвір'я сім'ї Олейників
Подвір'я сім'ї Олейників

- Це була господарська будівля, використовували її як стайню, коли була корова, з боку літня кухня невеличка… Просто з-під неї бив величезний фонтан з намулу. Потім, як вулкани затихли, зробилася вирва, хлів просів, почав розвалюватися. Майстри сказали, що не піддається ремонту, тому розбирають, збудують нове. Ми там курей тримали, то вони всі подушилися газом. Отака біда…,  - відповідає на моє здивування господиня, пані Віра.

Пані Віра
Пані Віра

Жінка розповідає, що 25 квітня додому на кілька днів приїхав із фронту син  Мар’ян. Рік вона чекала, щоб побачити свою кровинку, він в березні минулого року пішов добровольцем, а зараз – командир роти. Батьки мріяли, щоб захисник відпочив у рідній оселі, поспілкувався з близькими, відіспався та поїв смачненьких маминих страв, але природа не дала збутися цим планам.

- Я лягла спати і мені почулося, як ніби їде товарняк, бо в нас тут недалеко залізнична колія, але він їхав якось нескінченно. А потім десь біля опівночі до мене подзвонила сусідка і каже: «Вставайте, бо у вас газ прорвало!». Йой, я як наробила крику в хаті, син вискочив із ліжка і всі відразу повибігали на вулицю. З переляку повключали все світло. Ви уявляєте? Почули ж, що газ - і все включили. То ж яка біда могла бути?! А перед самою хатою – пекло: височезний фонтан з багнюки так лупив, що здалося, аж до неба, усе подвір’я булькотіло, город кипів, бульба, яку тільки там посадили, варилася разом з цибулею і посіяними огірками. Шок, - згадує пані Віра.

Ту, незабутньо страшну ніч, сім’я провела в другого сина. А на ранок повернувшись додому, не впізнали власного подвір’я. Все кругом було в намулі та глині, у вирві біля стайні ще булькала брудна вода та виходили залишки газу. Від городу не лишилося і сліду, лише кілька тюльпанів вистояли в боротьбі з грязьовими вулканами. Підвал двоповерхової хати затопило.

- Вода ще досі тут стоїть, а по фундаменту хати пішли тріщини. В мене по сьогодні немає ні світла, ні води, ні газу. Газовики нині перевіряли, бо просто в будинку з-під підлоги на кухні був великий витік газу. Кажуть, ще трохи треба потерпіти. Добре, що їжу і воду нам привозять. Запропонували пожити в готелі. Але куди ми підемо звідси?, - бідкається жінка і додає, що дуже переживають за хату.

Працівники компанії «Нордік-Буд», які працюють на подвір’ї Олейників, кажуть, що будинок перестав просідати, це бачать по «маяках» (позначки на фундаменті). Запевняють, що вода за день-другий з підвалу зійде повністю у природній спосіб, її не відкачували. А нову стайню почнуть зводити вже найближчим часом.

ЛЕДВЕ ВРЯТУВАЛИ ДІТЕЙ І ЛИШИЛИСЯ БЕЗ ХАТИ

Страшної біди нічні грязьові гейзери завдали домогосподарству родини Лашків та їх сусідам Кордам. Одночасно на невеликій площі двох обійсть бурлило шість фонтанів.

гейзери на городі родини Кордів були 6 метрів
Гейзери на городі родини Кордів були 6 метрів

- Розбудила мене сестра і каже, що в нас на подвір’ї прорвало якусь трубу чи каналізацію і все заливає. Але я знав, що тут немає ніяких комунікацій, - розповідає Ігор Корда. - Взяв фонарика і пішов дивитися.  Це був просто як фільм про апокаліпсис – тут било шість вулканів з грязюки, висотою понад п’ять метрів, майже до верху електростовпа. Відчувався їдкий запах тухлих яєць.

 Ігор Корда
Ігор Корда

Чоловік не знав, що робити і найперше подзвонив у поліцію, а ті в свою чергу рятувальникам, службі газу та медикам.

- В нас постраждав в основному город, якраз два дні перед тим засадили увесь. Трохи зачепило хлів, але його підлатають, то ще не один рік прослужить. Тут поросятко було, тільки купили, ледве врятував його з тої багнюки. Добре, що сюди повітря заходило, то кури живі залишилися.

Сусідка Ольга Лашків на час виверження була вдома з чоловіком, сином, невісткою та двома внуками семи та півтора років – всі спокійно спали. Першим від незвичних звуків пробудився син Богдан. Подумав, що розпочалася злива, але виглянувши у вікно, побачив гейзер, який вибивався з землі. Згодом почали з’являтися нові і потужніші, один з них виник просто під фундаментом кімнати, де спали батьки.

Ольга Лашків
Ольга Лашків

- Якби діти не почули того шуму, ми б позадихалися. Відразу внуків підняли і якнайшвидше тікати з хати. Побігли до сусідів. Навіть документів на хату не взяли, вже згадали, коли рятувальники почали питати, хто власник. Я додзвонилась до голови, він нам сказав, що можна йти в садочок, там приймали біженців, або в готель. Як можна йти в садочок? Він же працює, там діти. А в готель? Переночувати? А далі? Я не розумію цієї логіки. Ми були налякані, не розуміли, що відбувається, що робити далі. То було щось нереальне. Я і зараз постійно плачу, - ділиться пережитим Ольга Лашків.

Подвір'я та будинок сім'ї Лашків
Подвір'я та будинок сім'ї Лашків

Поки що сім’я проживає в сусідньому будинку, власниця якого забрала стареньку маму до міста, а їм віддала ключі. Але скільки вони можуть там жити - невідомо, а в будинок повертатися ще вкрай небезпечно. Хата Лашків, збудована близько сорока років тому, пішла тріщинами, як зовні, так і всередині. З однієї сторони зруйнувало фундамент. В одній з кімнат довелося зірвати підлогу, щоб дістатися до місця витоку газу. Тут же видно сліди від впалої штукатурки зі стелі, вибоїни в стінах…

У ВЛАДИ І ЛЮДЕЙ РІЗНІ ПОГЛЯДИ НА СИТУАЦІЮ

Попри страсті, що вирували в селі, перші два дні влада мовчала. Шум в соцмережах зчинили люди, вони ж виставили відео з подвір’ями, залитими водою.

28 квітня голова Львівської ОВА Максим Козицький написав у Телеграмі, що «людям у Розвадові, яких вчора відселили, дозволили повернутися у свої будинки. Ситуація під контролем профільних спеціалістів». 

Але люди в селі іншої думки. Закликають зібрати громадські збори, на яких їм пояснять ситуацію, яка відбулася і наскільки безпечно тут жити.

Фото: Богдан Козловський
Фото: Богдан Козловський

- Якщо в ОВА кажуть, що аварію ліквідовано, а людям можна заселятися в будинки, то нехай приїдуть, подивляться. Куди тут заселятися? Ви впевнені, що ця хата не в аварійному стані? Я не за себе боюся, не знаю, скільки ще проживу, але діти мої де мають жити? Ми лишилися без помешкання. Аби то на нашій хаті тільки й зупинилося, і далі люди не страждали, - каже Ольга Лашків. - На мою думку, треба заборонити видуботок газу буровою компанією, бо в нас із сусідом на території почали утворюватися пустоти. І то не тільки тут, по цілому селу таке. Може увесь Розвадів вибухнути, а в нас близько тисячі дворів.

Фахівець, що працює з будівельниками, Роман Гнатківський, навпаки, переконаний, що газ з пластових надр потрібно забрати, бо він потрапляє в тріщини і шукає вихід на зовні. Щодо будинку сім’ї Лашків, то чоловік переконує, що наразі просідання вже зупинилося. Працівники засипали вирви щебнем, забили сваї попри фундамент, закопали труби та поступово заливають спеціальним розчином, що швидко твердіє.

- Зробимо ще пояс і закачуватимемо під фундамент суміш, щоб повністю заповнити порожнини. Після того буде зроблено дослідження стану будинку і тоді зможемо визначити наші подальші кроки. Але звалювати цю всю біду на буріння газу – безпідставно. Тут часто затоплює хати і городи, коли навесні розливається Дністер. Люди розповідали, що був витік газу, коли бурили свердловини під криниці… Тому я вважаю, що на це питання треба дивитися комплексно, - додав Гнатківський.

РОЗВАДОВУ ПРОПОНУЮТЬ ПРОВЕСТИ ДЕГАЗИФІКАЦІЮ НАДР, ЩОБ УБЕЗПЕТИТИ ЖИТТЯ

Щоб дізнатися, чи дотичні до лиха буровики та подальшу долю роботи вишки з видобутку газу біля Розвадова, прямую туди. Видно, що на майданчику ведуться роботи, присутня техніка, чутно шум. На територію мене не пускають, посилаючись на підвищену техніку безпеки, але для розмови «не на камеру» підходить керуючий об’єктом – пан Олег. Чоловік розповідає, що свердловину вдалося пробурити до півкілометра. Поки що тут проводять аналітичні роботи, що буде надалі, він не знає та про причетність видобувних робіт до геологічного катаклізму в селі говорити не може. Скеровує до керівництва.

Олег, керуючий об'єктом ТзОВ

Вдається зідзвонитися з юристкою ТзОВ «Проєкт-Буд» Христиною Саф’яник, яка підтвердила інформацію, що в першу добу після вибухів газу у Розвадові на буровому майданчику проводили певні ліквідаційні роботи, а зараз - аналітичні. На запитання, чи дійсно вони визнали свою вину в надзвичайній ситуації та скільки підприємству коштуватиме відновлення пошкоджених домогосподарств, відповіла:

Христина Саф’яник, юрист ПП
Христина Саф’яник, юрист ПП "Проєкт-Буд"

- Ще відбувається процес і про якусь певну суму мова йти не може. Це не означає, що ми допомагаємо, тому що винні в тому, що сталося. Ні. Ми до буріння не маємо відношення, установкою самої вежі і подальшими роботами займалося ТзОВ «Бурова компанія «Горизонти». Ми разом з ними та ТзОВ «Нордік-Буд» працюємо над одною справою – видобутком газу. І вже більше 10 років робимо це успішно. За цей час подібний випадок стався вперше. Самі не знаємо толком, у зв’язку з чим це відбулося, але досвіду ліквідації таких катаклізмів у нас ще немає. В перший же день до нас з листом про допомогу звернулася Розвадівська територіальна громада і ми не могли залишити людей в біді.

Майстри ТзОВ
Майстри ТзОВ "Нордік-Буд" працюють біля будинку сім'ї Лашків

Жінка запевнила, що сейсморозвідка проводилася компанією ще два роки тому - все пройшло перевірки, громадські обговорення, отримано всі дозволи, технічні умови з дотриманням усіх норм та санітарно-охоронної зони.

- Я хочу роз’яснити, що коли видобувається газ, не утворюється жодне провалля чи якісь порожнини. Газ не є в якісь одній бульбашці, яку ти просто висмоктав. Він знаходиться в породах – в крейді, глині і так далі, а ми просто його вибираємо, не створюючи якихось негативних наслідків на майбутнє. Тут не є такі величезні поклади, що можуть утворюватися вирви, - каже Саф’яник. І додає: - Там реально постраждало два господарства, все інше – проблеми людей з криницями. Вони ще до видобування газу бурили свердловини, ґрунтові  води дуже близько до поверхні. Подивіться, як впритул до домогосподарств знаходиться Дністер. Чи дозволила б нормальна комісія зараз там ставити будинок? Звісно, що ні. Там постійно затоплені городи і вода стоїть у підвалах. Не відомо, в якому стані ті будинки були до цієї події.

Після того, як компанія проведе всі відновлювальні роботи, буде створена відповідна комісія, щоб оцінити цю працю і прийняти рішення, чи можна жити в пошкоджених будинках надалі.

Юристка каже, що для усіх розвадівців підприємці пропонують пробурити свердловини глибиною по12 метрів вздовж берега Дністра між селом і річкою для того, щоб випустити скоплений газ у повітря.

- Це абсолютно не шкідливо. Зараз вони там просто необхідні, щоб люди могли жити без остраху нових вибухів газу, - додала співрозмовниця.

ФЕНОМЕН ГРЯЗЬОВИХ ВУЛКАНІВ ЧИ ПОМИЛКА ВИДОБУВАЧІВ ГАЗУ?

Одним із перших про ймовірні причини техногенної катастрофи у Розвадові на Львівщині написав місцевий мешканець Богдан Козловський, який навчався у Івано-Франківському національному технічному університеті нафти й газу.

«Земля, якщо на неї глянути в розрізі, вона  як сендвіч з різних пластів, і там є пісок, вапняк, вода, газ, нафта, глина та інші копалини. Коли бурять свердловину, попередньо розраховують, який в пласті тиск газу. Під час буріння, щоб цей тиск компенсувати, у вибій свердловини подається «mud» - це суміш води, глини і різних присадок, ніби рідка мальта. Пізніше поетапно ще під час буріння  роблять свого роду трубочку - зацементовують все довкола в свердловині для того, щоб ці всі пласти між собою не контактували і роблять отвори (перфорацію) тільки в тому місці, з якого з пластів хочуть щось видобувати», - зазначив Козловський.

Таким чином, з його слів, розробляється тільки потрібний газоносний пласт, а інші залишаються ізольованими і не забрудненими. На думку чоловіка, компанія, що проводить буріння, з чимось помилилась або недопрацювала з потрібною сумішшю «mud». Не виключено неякісне  цементування, щоб зупинити витік газу, тому він з нижчого пласту з більш високим тиском перейшов у вищий водяний з меншим тиском і відтак вирвався на волю у найбільш підходящих місцях.

Василь Дяків
Василь Дяків

Доцент кафедри екологічної та інженерної геології і гідрології Львівського національного університету імені Івана Франка, керівник Наукового Центру ТзОВ «Інститут «Гідрохімпром» Василь Дяків, який вже багато років досліджує природні провалля на Західній Україні, зокрема, в Солотвино, Стебнику, Калуші, Яворові, Бориславі, каже, що геологічний феномен у Розвадові  може бути пов’язаний з тектонічними порушеннями неогенового віку (від 23 мільйонів років тому), які затомповані четвертинними відкладами, похованими та ущільненими торфами.

- По тих даних, що є в нас зараз, можна зробити певні висновки. Зокрема, на комісії ТЕБ і НС, головний геолог компанії «Горизонти» Володимир Пилипів зазначив, що під час цементування бурової вишки стався прорив газу. Відтак, природній газ від певного поштовху пішов чи по тріщинах, чи по пролому, чи по якомусь каналу у четвертинні відклади пластів і вийшов у найслабших місцях: в річці Дністер, в криницях та на обійстях, що проявилося грифонами з «газировкою», бурлінням, викидами бруду, утворенням вирв. В геології такі катаклізми називають грязьовим вулканізмом, - зазначив Дяків.

Це явище відоме у багатьох куточках світу, особливо в тих місцях, де є нафто-газові родовища, вулканізм та сейсмічні прояви. В Україні найбільш поширений грязьовий вулканізм на Керченському півострові,  біля Старуні на Івано-Франківщині і ще один біля села Коліньківці на Чернівеччині.

Зі слів науковця, класичні грязьові вулкани мають місце періодичності і постійності, у Розвадові спостерігали прояв одноразового виверження з фонтануванням пульпи з виділенням не лише метану, а й сірководню, який дуже отруйний в закритому приміщені. Якщо б природній газ у придністровському селі мав постійний та стабільній витік під тиском, то феноменальний грязьовий вулканізм міг би стати постійним нашестям для людей.

Модель грязьового вулкану
Модель грязьового вулкану

- Мені мешканці казали, що була схожа ситуація в 90-х роках, проте тоді подія не мала такого розголосу, як тепер. Але зараз важливо вивчити проблеми загазованості, зрозуміти площу ореолу, де виходять гази на поверхню. До речі, як показало розслідування, виверження найбільшого грязьового вулкану у світі, у 2006 році на острові Ява, спровоковав не землетрус, не тектоніка, а власне буріння газової свердловини. Тоді це призвело до загибелі 14 чоловік, розливу пульпи на площі 40 га, людей довелося евакуйовувати, а збитків було завдано на мільйони доларів. Я не хочу в нас нікого лякати, але раджу провести розслідування і наукові дослідження, усі збитки документувати, щоб по факту експерти могли знайти причину. Так, це може зайняти кілька місяців, але дасть змогу ліквідувати трагічну небезпеку для сотень мешканців, – сказав геолог.

Людмила Гринюк, Львів

Фото автора та постраждалих

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-