Наближення лінії фронту означатиме невідворотні втрати у заповіднику «Асканія-Нова» - директор

Наближення лінії фронту означатиме невідворотні втрати у заповіднику «Асканія-Нова» - директор

Укрінформ
Станом на сьогодні ситуація в біосферному заповіднику «Асканія-Нова», який окупаційна влада взяла під своє управління, залишається керованою.

Про це під час дискусії «Наслідки війни в природних та біосферних заповідниках, національних парках» в Укрінформі розповів директор заповідника Віктор Шаповал.

«Поки ситуація в Асканії керована. Шляхом того, що понад рік ми протрималися, забезпечували догляд за колекціями, змогли прорахувати ситуацію і забезпечити установу певними критичними ресурсами, зокрема кормами та пальним, які зараз використовуються для підтримки колекції, катастрофи в заповіднику немає. Це станом на сьогодні. Але треба усвідомлювати, що всі проблеми для Асканії попереду, адже наближення лінії фронту буде означати невідворотні втрати. Питання тільки в часі та в масштабах», - наголосив Шаповал.

Він нагадав, що біосферний заповідник «Асканія-Нова» був окупований в перші ж години повномасштабного вторгнення рф на територію України 24 лютого 2022 року і понад рік установа працювала в автономному режимі.

Читайте також: Україна вже отримала від донорів €23 мільйони на відновлення Чорнобильської зони

«Ситуація була дуже складною, всі державні механізми та інституції були паралізовані. Ми змогли добитися бюджетних асигнувань на захищені статті видатків, а саме на заробітну плату. Тому персонал залишався на місці й продовжував понад рік виконувати свої обов’язки автономно, але в українському форматі», - зауважив керівник заповідника.

Шаповал підкреслив, що керівництво і загалом персонал заповідника за понад рік роботи, фактично до кінця березня 2023 року, зробив навіть більше, ніж від нього очікувалося. Наразі на території залишаються технічні працівники, які продовжують виконувати свої функціональні обов’язки, доглядають за колекціями. Науковці та керівництво, які залишили заповідник, працюють дистанційно.

Читайте також: росія завдала збитків українському довкіллю на понад ₴2 трильйони

Як повідомлялося, наприкінці березня 2023 року окупаційна влада встановила повний контроль над біосферним заповідником «Асканія-Нова». Подальше збереження природоохоронної, науково-дослідної установи міжнародного значення не може бути забезпечене українською адміністрацією та знаходиться під безпосередньою загрозою. Поки персонал продовжує виконувати функціональні обов'язки та здійснює необхідний догляд за колекціями.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-