У Криворізькій виправній колонії виявили порушення прав людини - Лубінець

У Криворізькій виправній колонії виявили порушення прав людини - Лубінець

Фото
Укрінформ
Група національного превентивного механізму підтвердила факти порушень прав людини у Криворізькій виправній колонії №80, де ув’язнені вчинили самогубства.

Як передає Укрінформ, про це Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив у Телеграмі.

Зазначається, що наприкінці квітня до Офісу омбудсмана від представників громадських організацій надійшла інформація про ймовірні порушення в колонії.

Спільно з представниками громадськості був здійснений візит до цієї установи та до медичної частини №80 філії Центру охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби у Дніпропетровській та Донецькій областях.

Під час візиту група національного превентивного механізму вивчила законність проведення 25 квітня обшуків, обставини вчинення засудженими самогубств, що сталися 26 й 27 квітня, організацію роботи колонії та медчастини.

У результаті перевірки встановлені, зокрема, факти жорстокого поводження із засудженими під час проведення обшуків: ненадання можливості відвідати вбиральню, перебування без руху близько чотирьох годин у положенні лежачи на бетонній підлозі.

Також виявлені факти дискримінацій і стигматизації осіб, які відбувають покарання в установі, порушення права на гідні умови тримання (стаття 25 Загальної декларації прав людини) та права на працю засуджених і захист від експлуатації.

Читайте також: Українці зможуть дистанційно отримувати безоплатні правові консультації - Лубінець

Під час відвідування медичної частини встановлене порушення ще низки прав, а саме:

  • права засуджених та ув’язнених на охорону здоров’я й одержання медичної допомоги;
  • прав осіб, які страждають на психічні розлади (поміщення до палати-ізолятора без призначення та контролю лікаря-психіатра);
  • прав засуджених, які потребують проведення планового хірургічного втручання через відсутність належних умов;
  • права на таємницю про стан здоров’я (наявність у медчастині камер відеоспостереження, зокрема у палаті-ізоляторі, маніпуляційній та кабінетах лікарів).

"З метою усунення порушень прав засуджених та ув’язнених до компетентних органів будуть скеровані акти реагування", – зазначив омбудсман.

Читайте також: До рф вивезли з тюрем на окупованих територіях близько 2,5 тис. українців — Лубінець

Нагадаємо, Національний превентивний механізм – це незалежний національний орган, що здійснює регулярний моніторинг усіх місць несвободи (слідчих ізоляторів, інтернатів, психоневрологічних лікарень, хоспісів, в’язниць, військових частин тощо) для запобігання жорстокому поводженню з людьми, які там перебувають. Він створений та діє відповідно до Факультативного протоколу до Конвенції ООН проти катувань.

В Україні реалізація НПМ покладена на Уповноваженого ВР з прав людини. З 2012 року діє у форматі "Омбудсман +", що передбачає здійснення моніторингових візитів до місць несвободи працівниками Офісу омбудсмана спільно з громадськими активістами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-