У Житомирі презентували книгу про городища міста й околиць

У Житомирі презентували книгу про городища міста й околиць

Фото
Укрінформ
У Житомирі відбулася презентація книги «Древлянські гради», в якій зібрані матеріали про 12 городищ міста й навколишніх сіл.

Презентація відбулася в Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. О.Ольжича, передає кореспондент Укрінформу.

Автори видання – керівник Житомирської археологічної експедиції Андрій Петраускас, старший науковий співробітник відділу досліджень Житомирського обласного краєзнавчого музею Олександр Тарабукін та директор Житомирської регіональної філії ДП «Національні інформаційні системи» Сергій Хоменко.

«Спочатку ми вирішили об’їхати городища Житомирського району з квадрокоптером, аби зафільмувати їх з повітря і зробити набір світлин. Потім виникла думка додати до світлин інформацію про локації та знахідки, виявлені на них, і видати фотокнигу. Це унікальне видання, адже нічого подібного в Україні ще не робили», - зазначив Хоменко.

За словами Тарабукіна, підготовка матеріалу для книги «Древлянські гради» тривала кілька років. Про деякі об’єкти, описані в ній, раніше не було жодної інформації.

«Ми збирали всю літературу, вивчали картографічні матеріали, архівні джерела, порівнювали інформацію з тією, яка є в європейських виданнях, і тим, що готували наші попередники, починаючи з ХІХ ст. Для нас було важливо зібрати максимум даних про кожну пам’ятку – світлини, карти, знахідки. Те, що ми побачили за допомогою новітніх технологій, перевернуло наше уявлення», - розповів науковець.

Книга «Древлянські гради» двомовна, надрукована українською та англійською. У виданні зібрана інформація про 12 городищ. Зокрема розповідається про Житомир, Городище, Зарічани, Кодню, Ліщин, Луку, Рудню-Городище, Сінгури, Скоморохи, Соколову Гору, Станишівку, Троянів. Для книги також розроблений мерч, до якого входить, з-поміж іншого, карта з QR-кодами кожного об’єкта, завдяки чому можна дізнатися більше про городища.

Наступні видання автори планують присвятити іншим пам’яткам області.

Читайте також: У Черкасах презентували книгу «Археологія України за роки незалежності»

Кошти від реалізації книги «Древлянські гради» підуть на проєкт «Поліські броніки», що забезпечує бронежилетами військовослужбовців ЗСУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-