Дніпро може стати базовим містом для підготовки бригад мікрохірургів - експерт

Дніпро може стати базовим містом для підготовки бригад мікрохірургів - експерт

Укрінформ
Мікрохірург з Риги Олафс Ліберманіс, який 2022 року працював у військових шпиталях Києва, розповів про плани програми розширеної підготовки в Україні бригад мікрохірургів.

Про це Ліберманіс розповів в інтерв’ю Укрінформу.

«Нагадаю, що з проханням зайнятися проєктом розширеної підготовки бригад мікрохірургів, фахівців у відновлювальній хірургії до нас звернулася українська гілка елітного об'єднання хірургів AO Foundation (глобальна мережа хірургів, освітня, інноваційна та дослідницька організація – ред.). Думаю, що ми незабаром займемося цим у місті Дніпро», - розповів Ліберманіс.

Він зазначив, що разом з колегою Мартіньшем Малзубрісом доповнили і відшліфували методику роботи та навчання на Ризькій міжнародній конференції Military Surgery Forum, яка відбулася 1-2 квітня.

«Якщо ми матимемо госпіталь із достатнім обігом пацієнтів, якщо ми зможемо задіяти нашу команду, ту частину, яка залишилася в Україні, то думаю, що зможемо підготувати за шість місяців спеціаліста, який буде здатний вирішувати 90% питань у пацієнтів у наявних умовах. Ще 10% залишаться на вирішенні вузькоспеціалізованих центрів», - зазначив латвійський мікрохірург.

Читайте також: Олафс Ліберманіс, латвійський мікрохірург, який працював в Україні у 2022 році

За його словами, наразі ситуація непроста, фахівців з мікрохірургії не вистачає. «І ось ця програма клонування бригад мікрохірургії, про яку ми говоримо, – це те, що зараз дуже потрібне Україні. І не лише їй. Думаю, у рамках цього проєкту можна буде брати на стажування до України й латвійських лікарів», - сказав Ліберманіс.

Він навів позитивні приклади. Зокрема, Андріс Вікманіс, начальник Центру травматології Ризької Східної клінічної університетської лікарні (RAKUS), де проходять лікування багато наших воїнів, сам домовився з українськими лікарями, що поїде подивитися, попрацювати.

Читайте також: Латвійських лікарів запросили взяти участь у «перезапуску» мікрохірургії в Україні - ЗМІ

Як повідомляв Укрінформ, латвійські мікрохірурги Олафс Ліберманіс та Мартіньш Малзубріс, які після початку повномасштабного російського вторгнення працювали в Україні, розробили проєкт системи підготовки бригад мікрохірургів для допомоги пораненим військовим і цивільним.

18 листопада 2022 року Ліберманіс і Малзубріс за свою роботу в Україні під час відбиття російської агресії були нагороджені найвищою нагородою Латвії – Орденом Трьох Зірок.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-