«Юнармія» та депортація: у Херсонській облраді розповіли про ситуацію на окупованій території

«Юнармія» та депортація: у Херсонській облраді розповіли про ситуацію на окупованій території

Укрінформ
На тимчасово захоплених ворогом територіях Херсонщини дуже складна ситуація для місцевого населення – людей змушують брати російські паспорти, обмежуючи доступ до медичних послуг, дітей мілітаризують.

Як передає Укрінформ, про це на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ повідомив перший заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський.

«Там дуже складна ситуація для наших людей, тому що посилений тиск на них. Стосовно оцієї примусової паспортизації, вони продовжують тиснути на населення, щоб люди йшли оформлювали ці паспорти (російські – ред.). І обмежено доступ до медичних послуг, тому що вони кажуть людям, що якщо не буде паспорта, не буде поліса обов’язкового медичного страхування російського зразка - не буде медичних послуг. Ми бачимо і погіршення забезпечення гуманітарних потреб населення… З постачанням у них так само зараз у деяких громадах значні проблеми», - каже Соболевський.

Читайте також: Роблять вигляд, що мають «сміливого лідера»: у Херсонській облраді сумніваються щодо візиту путіна

За його словами, російські агресори продовжують тиснути насамперед на дітей, «промивають їм мізки», намагаються створити так звану юнармію.

В окремих громадах, населених пунктах чиниться тиск на людей, щоб вони погоджувалися на так звану евакуацію, а фактично - на депортацію, населенню обіцяють грошову допомогу, житлові сертифікати. Але охочих виїжджати практично немає, зазначив Соболевський.

Наразі виїзд із тимчасово окупованої території дуже ускладнений – він можливий лише через Крим і потім - у треті країни. Чиновник підкреслив, що родинам, які прийняли рішення виїжджати, треба почистити смартфони, комп’ютери, проговорити з дітьми, що саме відповідати, коли фсбшники при виїзді ставитимуть їм запитання про ставлення до російської влади, до російської армії, до ЗСУ, України.

Читайте також: Ворог обстріляв Херсон, є поранені

Як повідомляв Укрінформ, ЗСУ визволили правобережну частину Херсонської області, зокрема місто Херсон. Частина області, розташована на лівому березі Дніпра, тимчасово захоплена російськими військами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-