СБУ затримала російського агента, який шукав «слабкі місця» на кордоні

СБУ затримала російського агента, який шукав «слабкі місця» на кордоні

Фото
Укрінформ
Служба безпеки України затримала інформатора російських спецслужб, який збирав для ворога розвіддані про місця базування Сил оборони у прикордонні Сумської області.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє СБУ.

«Ним виявився місцевий житель, якого російська спецслужба залучила до негласного співробітництва ще до початку повномасштабного вторгнення. За даними контррозвідки СБУ, зловмисник був завербований під час однієї з поїздок до рф, де він підтримував контакт з росіянином, що працював на фсб. Після 24 лютого минулого року фігурант отримав вороже завдання: збирати розвіддані про місця базування Сил оборони у прикордонних районах північно-східної частини України», - ідеться у повідомленні.

Насамперед ворога цікавили локації укріпрайонів, фортифікаційних споруд та наявне озброєння українських захисників на території Сумської області.

Для збору інформації російський агент об’їжджав населені пункти Сумщини на власному автомобілі.

Читайте також: На Миколаївщині оголосили підозру військовому, який передавав рф дані про стратегічні об’єкти

Під час таких поїздок він зустрічався з місцевими жителями, в яких під виглядом розмов на побутові теми розпитував про присутність українських військових у прикордонні.

Після цього зрадник виїжджав на місцевість, уточнював інформацію та позначав координати українських об’єктів на електронній карті для передачі потім фсб.

Для комунікації з агресором використовував закритий чат одного із месенджерів.

Контррозвідники СБУ затримали зловмисника під час виконання розвідувального завдання.

За результатами обшуків у фігуранта вилучили мобільні телефони та комп’ютерну техніку із доказами підривної діяльності на користь загарбників.

Читайте також: Розвідували українські оборонні рубежі: СБУ викрила двох інформаторів фсб на Харківщині

Слідчі СБУ повідомили затриманому про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Йому обрано запобіжний захід – тримання під вартою. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину.

Як повідомляв Укрінформ, суди ухвалили вироки двом жителям Донецької області за несанкціоноване поширення інформації про переміщення та розташування ЗСУ в умовах воєнного стану. Їм призначено покарання у вигляді 5 років 3 місяців та 8 років 3 місяців позбавлення волі.

Фото: СБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-