У храмі на Кіровоградщині вперше за майже два століття правили службу українською

У храмі на Кіровоградщині вперше за майже два століття правили службу українською

Фото
Укрінформ
У Хрестовоздвиженському храмі села Розумівка на Кіровоградщині відбулося богослужіння з нагоди свята Благовіщення Пресвятої Богородиці. Літургію вперше в цьому храмі звершив Архієпископ Кропивницький і Голованівський Марк - керуючий Кропивницькою єпархією ПЦУ.

Про це повідомляє Кіровоградська ОВА у Телеграмі, передає Укрінформ.

Територія, на якій розташований храм, є комунальною власністю, раніше був оформлений договір оренди з УПЦ (МП), розповіла під час заходу директор департаменту культури та туризму Кіровоградської ОВА Уляна Соколенко.

«Безпосередньо ця церква є пам’яткою архітектури, збудована вона орієнтовано у 1833-1855 рр. На сьогодні тут немає жодної релігійної громади, яка б юридично могла служити служби і збирати вірян, тому що попередні договори завершилися. Оренда була до 2018 року, але певний час тут продовжувалися служби, чесно кажучи, незаконно. Але зараз цю діяльність вже припинили, і ми сподіваємося, що тут діятиме громада ПЦУ», – зазначила посадовиця.

Читайте також: Онуфрій та ще понад 20 священників УПЦ МП мають російське громадянство - журналісти

Вперше за майже два століття у цьому історичному храмі прозвучала українська молитва. Після літургії провели обряд освячення насіння та благословення на сіяння. Також віряни поспілкувалися з архієпископом щодо діяльності релігійної громади Православної Церкви України в селі Розумівка.

«Якщо ви вирішите перейти у ПЦУ, ми направимо до вас отця Миколая і юридичний супровід для реєстрації громади. Але це буде ваше рішення, ваше бажання», – зазначив архієпископ Кропивницький та Голованівський Марк.

Читайте також: СБУ оголосила підозру російському священнику - закликав вбивати українців

Хрестовоздвиженська церква — православний храм у селі Розумівка Олександрівського району на Кіровоградщині, пам'ятка архітектури та містобудування загальнодержавного значення, родова усипальня родини Раєвських. Церква-усипальня підпорядкована Народному музею історії села Розумівка.

Як повідомляв Укрінформ, секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов заявив, що в Українській православній церкві московського патріархату було дуже багато шпигунів російської федерації, частину з них обміняли на українських бранців.

Фото: Кіровоградська ОВА, Телеграм

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-