У Кропивницькому СБУ ліквідувала ботоферму, яка працювала на спецслужби росії

У Кропивницькому СБУ ліквідувала ботоферму, яка працювала на спецслужби росії

Фото
Укрінформ
У Кропивницькому Служба безпеки нейтралізувала ботоферму, де створювалися фейкові акаунти, які скуповували російські спецслужби й підконтрольні їм прокремлівські пропагандисти для проведення інформдиверсій проти України.

Як передає Укрінформ, про це повідомила СБУ.

У результаті слідчо-оперативних дій правоохоронці затримали організатора ворожого осередку.

Зловмисником виявився переселенець із Запоріжжя, який переїхав у Кіровоградську область після початку повномасштабного вторгнення росії. Там він почав масово створювати анонімні акаунти в соціальних мережах та продавати їх через даркнет.

Читайте також: На Донеччині СБУ затримала агентку рф, яка коригувала ракетні удари по школах і дитсадках

Відповідне обладнання фігурант встановив в орендованій квартирі одного зі спальних районів Кропивницького.

Середня вартість одного бота становила 200 гривень.

Слідством встановлено, що зловмисник створив майже три тисячі фейкових акаунтів, які планував продати на загальну суму понад пів мільйона гривень. Основними його "клієнтами" були представники російських спецслужб, а також підконтрольні їм прокремлівські пропагандисти.

Читайте також: СБУ затримала російських агітаторів, які закликали до захоплення влади в Україні

Боти були потрібні агресору для поширення дезінформації нібито від імені українських громадян про ситуацію на фронті, а також для спроб дискредитації підрозділів Сил оборони.

"Таким чином ворог намагався розхитувати внутрішньо-політичну обстановку в різних регіонах України в умовах війни", — зауважили в СБУ.

Під час обшуку в орендованій квартирі фігуранта правоохоронці виявили комп’ютерну техніку, спеціалізоване обладнання й три тисячі SIM-карток, які він використовував у протиправній діяльності.

Зловмиснику оголошена підозра за ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників) Кримінального кодексу України.

Читайте також: Справа ексочільника СБУ в Криму: Держбюро розслідувань не знайшло порушень у діях Баканова

Вирішується питання про додаткову кваліфікацію злочинних дій фігуранта й обрання йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Як повідомляв Укрінформ, після початку повномасштабної війни СБУ блокувала функціонування майже пів сотні ботоферм та понад 500 проросійських каналів в Ютубі.

Фото: СБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-