На Запоріжжі 80% сільгоспземель - на окупованій території або в районі бойових дій

На Запоріжжі 80% сільгоспземель - на окупованій території або в районі бойових дій

Укрінформ
У Запорізькій області 80% ріллі або 1 млн 497 тисяч га знаходиться на окупованій території або на територіях, на яких відбуваються активні бойові дії.

Про це в коментарі кореспонденту Укрінформу повідомив голова Запорізької ОВА Юрій Малашко.

"До війни в Запорізькій області оброблялось 1 млн 880 тис. га ріллі. Станом на цей час, 80% ріллі або 1 млн 497 тис. га знаходиться на окупованій території або на територіях, на яких відбуваються активні бойові дії", - сказав очільник області.

Цьогоріч 99 аграрних підприємств області залучили понад 204 млн грн кредитних ресурсів для закупівлі дизельного пального, бензину, добрив. Як пояснив керівник ОВА, однією з умов надання банківськими установами кредитів аграріям Запорізької області є розташування сільськогосподарських угідь від лінії ведення активних бойових дії на відстані 40 – 50 кілометрів.

Читайте також: План розмінування сільськогосподарських земель передбачає роботи у девяти регіонах

Для проведення весняно-польових робіт необхідно провести гуманітарне розмінування 1232 га земель сільськогосподарського призначення Запорізького району. За даними ОВА, на сьогодні піротехнічними підрозділами ГУ ДСНС України в Запорізькій області вже розміновано 1200 га.

З осені під урожай 2023 року аграрії Запорізької області посіяли озимих культур на зерно майже 47 тис. га (144% до прогнозу), у тому числі пшениці 43 тис. га (137% до прогнозу). Крім озимих зернових, посіяли ріпаку майже 18 тис. га (170% до прогнозу). В ОВА зазначили, що валовий збір зернових та зернобобових культур на підконтрольній території області очікується отримати в межах 220 тис. тонн, у тому числі продовольчого зерна пшениці – 130 тис. тонн.

"Ємність елеваторів, які знаходяться на підконтрольній території області, становить 325 тис. тонн", - говорить Малашко.

Ярові культури аграрії сіятимуть лише на підконтрольних територіях Запорізького району та частини Пологівського району на загальній площі близько 123 тис. га (6,5% від площі ріллі по області).

Наразі господарства провели підживлення мінеральними добривами озимих культур на площі 15 тис. га та підготували грунт на площі 20 тис. га для сівби ярих культур.

Читайте також: Розмінування потребують понад 470 тисяч гектарів сільгоспземель - ДСНС

Деякі сільгосптоваровиробники розпочали сівбу ранніх зернових культур.

Станом на 28 березня, на підконтрольній території області посіяли 1000 га ярого ячменю та 500 га гороху.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-