Примусово вивезені з Куп'янська 13 вихованців спецшколи перебувають у росії - прокуратура

Примусово вивезені з Куп'янська 13 вихованців спецшколи перебувають у росії - прокуратура

Укрінформ
Під час окупації Куп’янська на Харківщині 13 вихованців місцевої спецшколи загарбники примусово вивезли до рф, правоохоронним органам відоме місце перебування дітей.

Про це у коментарі Укрінформу повідомив керівник Харківської обласної прокуратури Олександр Фільчаков.

«13 дітей були вивезені примусово з комунального закладу «Куп'янська спеціальна школа» без дозволу батьків. Вони перебувають на території російської федерації. Це нам достеменно відомо», - сказав Фільчаков.

За його даними, загалом з тимчасово захоплених територій Харківщини загарбники вивезли понад пів тисячі дітей.

Читайте також: У росії пройшли «перевиховання» понад 6 тисяч викрадених в Україні дітей - Луганська ОВА

«Всього з області вивезено 561 дитину. На даний час встановлено місцезнаходження 336 дітей, із них 218 повернулися до України, 118 дітей перебувають у російській федерації з родичами або в дитячих таборах. Місцезнаходження інших 225 дітей на даний час не встановлено», - поінформував керівник обласної прокуратури.

Як він зазначив, є свідчення, що вивезених дітей влаштовували у російські родини.

«Що стосується шкіл-інтернатів, спеціалізованих шкіл, то в нас є свідчення, що до цих закладів, коли вони перебували на окупованих територіях, приїжджали якісь посадові особи з російської федерації, вони проводили тренінги, цих дітей, і дітей, які, скажемо так, показували великі показники розвитку, забирали, а інших, які мали якісь вади, залишали», - сказав Фільчаков.

Читайте також: рф намагається стерти національну ідентичність викрадених українських дітей - омбудсмен

Він зауважив, що випадки примусового вивезення дітей розслідуються за ст. 438 (Порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу.

Як повідомляв Укрінформ, з тимчасово захоплених територій України російські загарбники примусово вивезли понад 16 тисяч дітей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-