Мовний омбудсмен планує розширити в Одесі мережу курсів із вивчення української

Мовний омбудсмен планує розширити в Одесі мережу курсів із вивчення української

Фото
Укрінформ
Уповноважений із захисту держаної мови Тарас Кремінь вважає за потрібне розширити в Одеському регіоні мережу програм з вивчення державної мови.

Про це повідомляється на сайті мовного омбудсмена, передає Укрінформ.

“Потрібно попрацювати над тим, щоб в Одесі і Одеській області значно збільшити мережу мовних курсів. Сьогодні в Україні діє понад 450 безкоштовних майданчиків із вивчення української мови, з яких в Одеській області - лише 18. Цього недостатньо при такому величезному запиті на них”, - заявив Кремінь на пресконференції в Одесі.

За його словами, результати соціологічного дослідження фонду “Демократичні ініціативи” свідчать про те, що близько 40% жителів Одещини не переходять на українську через недостатній рівень володіння мовою.

Читайте також: На Миколаївщині затвердили програму розвитку української мови

Перебуваючи в Одесі, Кремінь також провів зустріч із заступником Одеського міського голови Павлом Вугельманом. Вони обговорили необхідність розробки та ухвалення міської програми забезпечення функціонування української мови як державної. На сьогодні в місті планують розробити стратегію популяризації української мови, за результатами реалізації якої розроблять саму програму.

“При кожному університеті, при кожній бібліотеці мають бути безкоштовні або профінансовані з місцевих бюджетів курси та розмовні клуби”, - наголосив мовний омбудсмен.

Кремінь також повідомив, що у 2022 році на адресу його секретаріату надійшли 186 повідомлень щодо порушення вимог Закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, що стосувалися Одеської області, а в 2023 році (станом на 13 березня) - 87 звернень громадян.

Уповноважений із захисту держаної мови додав, що в Одеському регіоні найчастіше мовний закон порушують у сферах освіти, обслуговування та транспорту. Також порушниками є представники органів місцевої влади та самоврядування.

Читайте також: У Кропивницькому релокований з Маріуполя університет відкрив курси з української мови

Як повідомлялося, у 2022 році рівень вживання російської мови українцями знизився майже на 10% порівняно з 2021 роком.

Фото: Уповноважений із захисту державної мови

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-