У разі пошкодження «Джерела нейтронів» на Харківщині могли постраждати 640 тисяч осіб

У разі пошкодження «Джерела нейтронів» на Харківщині могли постраждати 640 тисяч осіб

Укрінформ
У разі пошкодження ядерної установки "Джерело нейтронів" у Харківському фізико-технічному інституті, яка зазнала обстрілів і бомбардування з боку військ рф, могли постраждати понад 640 тисяч людей.

Про це на виїзному засіданні Комітету з питань екологічної політики та природокористування ВР повідомив керівник обласної прокуратури Олександр Фільчаков, передає Укрінформ.

"У разі пошкодження установки зона радіаційного ураження могла охопити територію в радіусі 10 км навколо Інституту, це 14 населених пунктів, де проживають понад 640 тис. мирних мешканців", - зазначив він.

Як наголосив очільник прокуратури, військово-політичному керівництву рф добре відомо про розташування у Харкові ядерного об'єкта. Але загарбники систематично обстрілювали територію ХФТІ, зокрема зі ствольної артилерії, РСЗВ "Град", "Ураган", "Смерч" та потужної САУ "Піон".

Окрім того, росіяни скинули на ядерний об’єкт авіаційну бомбу ФАБ-500.

При цьому за Женевською конвенцією Інститут перебуває під особливим наглядом національного і міжнародного законодавства і не може бути об'єктом нападу.

Стосовно зазначених атак проводиться досудове розслідування щодо порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК) та за фактом екоциду (ст. 441). Також триває низка експертиз, після проведення яких буде вирішено питання щодо повідомлення про підозру одному з генералів російської армії у скоєнні воєнного злочину, зазначив Фільчаков.

Він додав, що своїми цинічними діями російські терористи заподіяли Інституту матеріальних збитків на суму понад 30 млн грн, а навколишньому природному середовищу -  майже на 15 млрд грн.

Читайте також: США засудили дії росії проти українських ядерних об’єктів

Як повідомляв Укрінформ, торік війська рф неодноразово піддавали обстрілам територію Національного наукового центру "Харківський фізико-технічний інститут", де розміщена єдина у світі наукова ядерна підкритична установка "Джерело нейтронів» та сховище ядерних матеріалів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-