"Замість квартири тепер просто небо"

Укрінформ
Мешканці зруйнованого будинку в Запоріжжі просять про допомогу

У Запоріжжі мешканці будинку, в який 2 березня влучила російська ракета С-300, лише через чотири доби після трагедії змогли зустрітися з представниками влади. Зустріч відбулася 6 березня у приміщенні Запорізької міської ради.

ЗА СЕКУНДУ ЗАЛИШИЛИСЯ БЕЗ ЖИТЛА

Ось це відео виклала у своїх соціальних мережах Анна Прус. Жінка разом із чоловіком та 5-річною донечкою дивом залишились живими після ракетного удару. Родина мешкала в будинку 67 по вулиці Незалежної України, в другому під'їзді на другому поверсі.

"Моя квартира дивом уціліла. Над нами немає квартир там загинуло троє людей, через стіну теж нічого немає. Після того, що сталося, ми не знали, що робити. Вибігли з будинку, пішли до друзів переночувати. На ранок прийшли до будинку, звернулись до намету міської ради – і нам сказали, що треба зателефонувати у 102 і в службу 1580, аби було зафіксовано наші звернення. Нам не пропонували житла чи прихистку. Ми в секунду залишились без житла. Ми зателефонувати туди, куди нам сказали, а далі що?" – розповіла жінка.

Анна впевнена, що влада влаштувала зустріч з мешканцями будинку лише через те відео, в якому вона звинуватила мерію у бездіяльності.

У мерії ж запевняють, що зустріч планували заздалегідь.

ЗА ПОПЕРЕДНІМИ ВИСНОВКАМИ, ФУНДАМЕНТ УЦІЛІВ, БУДИНОК МОЖНА ВІДНОВИТИ

"Трагедія, на жаль, не перша і не остання.

При міській раді створено оперативний штаб, щоб швидко реагувати на події. Це вже 8-й будинок, у який влучили росіяни", – звернувся до мешканців в.о. міського голови Запоріжжя Анатолій Куртєв.

Він багато говорив про те, що на місці події працювали всі комунальні служби, фахівці, волонтери.

Перший заступник міського голови Запоріжжя Олександр Власюк сказав, що поки йшли пошуково-рятувальні роботи, не було можливості потрапити у будинок і скласти акти пошкоджень та руйнувань.

"Ми точних цифр не маємо. Щоби повністю встановити ступінь руйнування, треба зробити обстеження, зрозуміти – чи можна підключити комунікації", – сказав він.

За словами іншого заступника з питань ЖКГ Віктора Гординського, за попередніми висновками, фундамент будинку не зруйнований і попередньо – будинок підлягає відновленню.

"Зараз є можливість подальшого обстеження. Спеціальна комісія вийде на місце, зафіксує факт руйнації. На його основі складуть акт, де буде перелік квартир –  зруйнованих і тих, в яких не можна проживати… Щодо комунікацій. Елеваторний вузол знаходиться в третьому під'їзді, епіцентр удару прийшовся саме на цей під'їзд. Відновлення опалення будинку неможливе. Відновлення газопостачання – також. Електрощитова – в підвальному приміщенні другого під'їзду, і вона ціла. Ми  опрацьовуватимемо можливості підключення електропостачання, але воно буде лише в першому під'їзді, на наш погляд. Холодного водопостачання нема", – сказав посадовець.

Після того, як буде складено акт, його копію має отримати кожен мешканець будинку, аби потім оформити статус ВПО і допомогу від держави: 2000 грн на дорослу людину, 3000 грн на дитину і ще 10 000 від мерії щомісячно в межах міської цільової програми допомоги людям, постраждалим від збройної агресії.

ЛЮДИ НЕ РОЗУМІЮТЬ, ЧИ ОТРИМАЮТЬ КОМПЕНСАЦІЮ ЗА ВТРАЧЕНЕ ЖИТЛО

У цьому будинку було 80 квартир. Наразі, за попередніми даними, зруйновано 25 і ще 10 пошкоджено. Згідно з офіційною інформацією, загинуло 13 людей. Серед них і пенсіонерка Марина Весельєва, донька якої розповіла нам про той страшний день.

"Під кінець другої доби її знайшли неживою. На момент ракетного удару я була в іншому будинку. Я написала мамі, а вона не відповіла. Подзвонила їй, вона не відповіла. Набрала знайому, аби вона пішла подивитись. Вона сказала, що будинок, третій під'їзд, де мешкала мама, зруйновано. Вже о 2:30 я була біля будинку", – говорить донька загиблої Юлія.

Жінка у дуже важкому психологічному стані. Вона не може зрозуміти, до яких саме організацій і коли має звертатись.

"У мене зараз просто небо там, де була квартира. Я не розумію, що далі. Мені є де жити, але у мене двоє дітей. Я втратила маму… Треба реєструватися як ВПО, отримати акт обстеження. А що потім з ним робити? Скільки чекати якихось рішень? Мені треба поховати маму. Я у важкому емоційному стані, аби розбиратися, в яку організацію треба йти за ковдрою чи іншою допомогою. До мене це доходить тяжко. Влада каже, що надає прихисток тимчасовий у школі. Мені не треба житло в школі. Я викладач математики, і скажіть, скільки мені працювати треба, щоб я могла заробити й купити для дітей квартиру, щоб це було моє житло", – говорить жінка.

У мерії ж тим часом кажуть, що готові надати допомогу на поховання – 15 000 грн.

Рятувальникам вдалося витягти з-під завалів 11 людей, з них наразі в лікарні перебуває шестеро. Двоє з постраждалих у тяжкому стані, четверо – середньої тяжкості. Посадовці говорять, що люди забезпечені всіма медикаментами.

Зустріч чиновників із постраждалими тривала понад годину. Говорили багато та емоційно. Проте люди так і не зрозуміли, чи зможуть вони отримати бодай колись компенсацію за втрачене житло.

Раніше повідомлялось, 2 березня о 1:30 ворог випустив ракету С-300 по 5-поверховому будинку в Запоріжжі. Пошукові роботи тривали до вечора 5-го березня. Наразі безвісти зниклими вважається дві людини.

6 березня у місті був день жалоби за загиблими.

ДОПОМОГА ВІД МІСТА І ВІД ДЕРЖАВИ

Ще у кінці січня цього року на позачерговій сесії Запорізької міськради депутати затвердили програму, в рамках якої родини, чиї оселі зруйновані або непридатні до проживання, зможуть щомісячно отримувати від міста по 10 тисяч гривень. Кошти нараховуватимуться з моменту руйнування будинків (і за минулий рік також). У мерії наголосили, що це щомісячні виплати – не компенсація за житло, а саме фінансова підтримка людям, яку вони будуть отримувати, допоки їхнє житло не відбудують. На момент прийняття Програми у Запоріжжі було 301 таке домогосподарство. На виплату їм щомісячної фінансової допомоги у бюджеті на 2023 рік заплановано 45 мільйонів гривень. Аби отримати ці 10 тисяч, люди мають зібрати пакет документів, що викладений на офіційному Телеграм-каналі міського очільника Анатолія Куртєва. Щоправда, у зв’язку з включенням усього Запорізького району до переліку територій, на яких ведуться активні бойові дії, відповідно до наказу Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, припинено доступ користувачів міста Запоріжжя та всієї території Запорізького району до Єдиних і Державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції України. У мерії кажуть, що кожна постраждала особа має звернутися у ЦНАП, і вже там буде прийматися рішення щодо кожного окремого випадку. Крім того, люди, житло яких непридатне для проживання, мають оформити статус ВПО, щоби отримувати щомісячну допомогу від держави.

Ольга Кудря, Запоріжжя
Фото Дмитра Смольєнка

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-