На Сумщині затримали настоятеля храму УПЦ МП, який шпигував на росію

На Сумщині затримали настоятеля храму УПЦ МП, який шпигував на росію

Фото
Укрінформ
Служба безпеки України викрила настоятеля храму УПЦ (МП) у Шосткинському районі Сумської області, який збирав розвідувальні дані для федеральної служби безпеки росії.

Як передає Укрінформ, про це СБУ повідомляє у Телеграмі.

За вказівкою агресора протоієрей збирав інформацію про дислокацію Сил оборони в регіоні.

"Насамперед він намагався виявити місця базування командних пунктів і складів з артилерійським озброєнням ЗСУ. Для цього об’їжджав прикордонну місцевість та приховано здійснював фото- і відеофіксацію українських об’єктів", - ідеться у повідомленні.

Розвідувальна інформація потрібна була ворогу для прицільних ракетних та масованих артилерійських ударів, а також диверсійних вилазок.

Читайте також: На Донеччині до семи років ув’язнення засудили священника УПЦ МП

Крім того, російський агент збирав персональні дані керівників місцевих органів влади та правоохоронців.

Співробітники СБУ затримали зловмисника на спробі передачі росіянам закритих відомостей про посадовців місцевих військових адміністрацій.

За даними слідства, протоієрея завербував кадровий співробітник управління фсб рф по Брянській області у вересні минулого року. У поле зору російської спецслужби він потрапив через свої прокремлівські погляди, які неодноразово оприлюднював серед оточуючих.

Для комунікації з агресором використовував фігурант анонімні месенджери, а зібрану інформацію передавав у вигляді текстових повідомлень і медіафайлів з прив’язкою до місцевості.

Читайте також: СБУ оголосила підозру муфтію, який закликав кримських татар підтримати війну рф

Під час обшуків за адресою проживання та в храмі правоохоронці виявили мобільні телефони із доказами листування з фсб і проросійську літературу.

Слідчі Служби безпеки повідомили настоятелю про підозру за ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України.

За рішенням суду йому обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Як повідомляв Укрінформ, від початку повномасштабного вторгнення рф Служба безпеки України відкрила близько 60 кримінальних проваджень щодо підривної діяльності окремих представників УПЦ МП.

Фото: СБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-