У Сваляві запрацював центр, де безкоштовно міняють і ремонтують протези військовим

У Сваляві запрацював центр, де безкоштовно міняють і ремонтують протези військовим

Відео
Укрінформ
Сервісний центр американського благодійного фонду запрацював у Сваляві на Закарпатті. Тут військові можуть безкоштовно замінити чи відремонтувати протези.

Як передає Укрінформ, про це повідомляють у Суспільному Ужгород.

«Сервісний центр американського благодійного фонду «Protez Foundation» запрацював у Сваляві на Закарпатті - тут військові можуть замінити чи відремонтувати протези», - йдеться в повідомленні.

За словами засновника БФ «Protez Foundation» Юрія Арошидзе, протезування безкоштовне. Наразі лікарі встановили 146 протезів військовим та цивільним, які втратили ноги та руки під час повномасштабного вторгнення росії в Україну. Їх виготовляють в головному центрі фонду у Міннеаполісі, США.

Військовий Вадим Бурей із Чернігова зараз лікується на Закарпатті. Під час виконання бойового завдання він втратив ноги. До центру прийшов, аби пройти сервісне обслуговування протезів.

«17 вересня. Бахмут. Здається, була 10 година вечора. Штурм села вагнерівцями, є таке село Зайцеве. Машина була вражена з їхнього протитанкового комплексу... Мені відірвало праву ногу, ліву — вже парамедик відрізав. Подруга нашої родини дізналася про цей фонд. Я ще лежав у шпиталі, коли вона подала заявку. Так склалося, що момент загоєння і момент переведення та набір наступної групи фонду все збіглося. Так я потрапив на протезування в Міннеаполіс. Там нам сформували протези, поставили бруси й потихеньку, хоч і дуже важко, ми почали ходити», — розповів Бурей.

У Міннеаполісі протези зробили й військовому Миколі Філоненку з Полтавської області. До сервісного центру у Сваляві чоловік приїхав на реабілітацію.

«Витягував хлопця з сусідньої бригади. Він отримав поранення. Ми пішли за ним. Коли почали евакуацію, десь метрів 10 пройшли, і я підірвався. Про цей фонд дізналася сестра, я тоді ще був у лікарні у важкому стані й навіть не знав про це. Коли я прийшов до тями, коли стан стабілізувався, тоді я дізнався, що сестра подала заявку в цей фонд. Ми подивилися, що протези й відгуки були хороші», — розповів Філоненко.

Читайте також: Бізнесмен Баффет перерахував реабілітаційному центру Superhumans $16,3 мільйона

Протези для військових та цивільних, котрі втратили ноги та руки під час повномасштабного вторгнення росії в Україну, робить та встановлює лікар-протезист Яків Градинар. Чоловік родом із Закарпатської області, кілька років живе в США. Робити та встановлювати протези він вчить працівників Свалявського центру.

«Реабілітологи займаються, щоб м'язи були в тонусі, а хода правильною, щоб не було поганих звичок. Протезисти разом зі мною працюють, щоб налаштовувати протези й робити зміни в куксо-приймачі, тому що кукса в перший рік дуже змінюється», — розповів Градинар.

За його словами, філію клініки відкрили на Закарпатті, щоб військові, які повертаються з протезування, проходили тут реабілітацію, а також отримували сервісне обслуговування.

Читайте також: Українським захисникам встановлять сучасні біонічні протези рук Hero Arms

«До того часу, поки ми будемо існувати, тобто вони безкоштовно можуть отримувати запчастини та корекцію протезів. Ми повністю оплачуємо. Як я завжди говорю: «ваш вихід з госпіталю і вхід — ми повністю оплачуємо». Тобто вони ні на що не витрачають гроші», - розповів Арошидзе.

Як повідомляється, щодня через повномасштабну війну росії проти України десятки українців отримують важкі поранення, багато військових і цивільних втрачають кінцівки.

Фото: Суспільне Ужгород

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-