Екскерівнику поліції Вінниччини оголосили підозру в держзраді

Екскерівнику поліції Вінниччини оголосили підозру в держзраді

Укрінформ
Слідчі оголосили підозру в державній зраді колишньому очільнику Головного управління Національної поліції у Вінницькій області Антону Шевцову, який працював на федеральну службу безпеки рф та готував для неї план терактів проти мирних жителів України.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Служба безпеки України.

За інформацією СБУ, з 2016 року Шевцов перебуває у тимчасово окупованому Севастополі, експравоохоронець отримав громадянство російської федерації.

Слідством встановлено, що фігурант за власної ініціативи сприяв російській спецслужбі у проведенні розвідувально-підривної діяльності проти України. Свої «рекомендації» щодо розхитування в державі внутрішньо-політичної обстановки він також передавав іншому обвинуваченому в держзраді — колишньому народному депутату Володимиру Сівковичу.

З'ясовано, що саме Шевцов після повномасштабного вторгнення росії особисто розробив для фсб так званий «план щодо проведення диверсійної роботи на території України». Куратором цього «проєкту» був призначений співробітник 5-ї служби фсб Косенко М.Ю.

За даними СБУ, згаданий «документ» передбачав проведення агресором серії вибухів на об’єктах цивільної інфраструктури в різних регіонах України. Відповідно до розробленого «сценарію», після терактів мали відбутися показові затримання «винних» та публічно пролунати сфабриковані звинувачення у їх причетності до руху опору.

«Усе це планували широко оприлюднювати в інформпросторі через основні рупори кремля та підконтрольні телеграм-канали. Таким чином москва планувала дискредитувати Україну на міжнародній арені та спробувати виправдати окупацію частини території нашої держави», — зазначили в СБУ.

Також встановлено, що Шевцов разом із відомом прокремлівським пропагандистом розробив медіапроєкт із псевдопошуку «українських військовополонених». У такий спосіб планувалося створити передумови для вербування родичів українських захисників, а також для дискредитації політичної й військової влади України. Вказаний проєкт був затверджений Косенком та його керівництвом.

Крім того, Шевцов надавав своїм кураторам з фсб інформацію про колишніх українських правоохоронців, яких пропонував залучати до розвідувально-підривної діяльності проти України.

Окрему увагу зрадник приділяв збору даних про обсяги та шляхи надходження в Україну міжнародної військової допомоги. Для цього він намагався сформувати в різних регіонах країни власну мережу інформаторів. Серед основних «кандидатів» розглядав експрацівників розформованої міліції, звільнених з органів внутрішніх справ у 2014 році.

Читайте також: У Львові експрацівника СБУ за держзраду засудили на 14,5 року ув'язнення

На розгляд керівництва 5-ї служби Шевцовим були також подані пропозиції про створення «Першого українського добровольчого корпусу» з поміж полонених українських військовослужбовців.

Співробітники СБУ поетапно задокументували злочини експравоохоронця та зібрали беззаперечні докази його вини. Зловмиснику інкриміноване вчинення державної зради в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України).

Станом на сьогодні встановлене коло осіб, залучених Шевцовим до протиправної діяльності. Тривають комплексні заходи для притягнення винних до відповідальності.

Як повідомляв Укрінформ, в одеському суді триває розгляд справи, порушеної стосовно екскерівника Миколаївської окружної прокуратури Геннадія Германа, обвинуваченого в державній зраді.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-