Командир добровольчого формування «Слобожанщина» вирушив до СІЗО за підозрою в розбоях

Командир добровольчого формування «Слобожанщина» вирушив до СІЗО за підозрою в розбоях

Фото
Укрінформ
У Харкові відправили до СІЗО на 60 днів без права внесення застави командира добровольчого формування «Слобожанщина» Андрія Янголенка, якого підозрюють в організації розбійних нападів.

Про це повідомив на пресконференції керівник Харківської обласної прокуратури Олександр Фільчаков, передає кореспондент Укрінформу.

«Янголенку та ще сімом членам групи була інкримінована стаття 257-ма, тобто бандитизм. У них п’ять епізодів: чотири – це розбійні напади і один – викрадення транспортного засобу. З урахуванням доказів, які були надані слідчим і прокурором, 23 лютого Київським районним судом було задоволено клопотання обвинувачення – Янголенку обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права внесення застави», - сказав Фільчаков.

Фото: Андрій Янголенко, Фейсбук
Фото: Андрій Янголенко, Фейсбук

Керівник облпрокуратури, а також начальник ГУ Нацполіції Харківської області Володимир Тимошко наголосили, що в справі Янголенка йдеться про «банальні розбої».

«У масках, зі зброєю, без розпізнавальних знаків, три-чотири особи заходять у будинок підприємця, забирають усе, що є, гроші, золото, і виходять. Ми відпрацьовували ці епізоди як звичайні кримінальні провадження і лише згодом вийшли на цих людей. Остаточний висновок зробить суд», - зазначив Тимошко.

Він також повідомив, що на початку повномасштабного вторгнення нині обвинувачені отримали у поліції зброю для захисту держави.

«І зброю їм ще видали інші органи. Більше того скажу. В червні минулого року працівники Салтівського районного управління поліції, ризикуючи життям, на «нулі», між Тишками та Липцями (на той час окуповане селище, - ред.) вкрали у ворога МТ-ЛБ, реально вкрали, і притягнули, за що отримали нагороди. Цю техніку тоді віддали саме «Слобожанщині», щоб вони воювали з нею. На обшуку через три місяці ми її знайшли – вони навіть літери Z не постирали. Ми її забрали назад», - розповів Тимошко.

За даними слідства, 16 вересня 2022 року члени угруповання Янголенка проникли до складських приміщень у Харкові під виглядом співробітників СБУ. Чолоіка, який там перебував, побили і, погрожуючи зброєю, забрали гроші, ювелірні прикраси та документи.

Читайте також: СБУ нейтралізувала банди, які тероризували Харків, Одесу та Сумщину

У серпні 2022 року учасники тієї ж групи вночі проникли до квартири харків’янина на пр. Ювілейному. Вимагали у господаря гроші та ювелірні цінності, погрожуючи вогнепальною зброєю, зазначають у прокуратурі. Після цього чоловіка зв‘язали та вивезли до лісосмуги, де продовжили бити, а потім прострелили йому дві ноги.

Андрій Янголенко, як повідомляє Суспільне, винним себе не визнає.

Він - колишній «беркутівець», екскомандир добровольчого батальйону патрульної служби міліції особливого призначення «Слобожанщина», який був створений в червні 2014 року в структурі обласної поліції та розформований у вересні 2015-го. Батальйон виконував завдання в зоні АТО.

2 серпня 2014 року Янголенка «за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України» нагородили медаллю «За військову службу Україні».

11 вересня 2015 року СБУ заявила, що керівник батальйону «Слобожанщина» був одним з організаторів групи, яка готувалась убити тодішнього главу МВС Арсена Авакова. А згодом сам Аваков вніс за Янголенка мільйон гривень застави, аби того випустили з СІЗО. До суду ця справа так і не дійшла.

Фото на головній: Суспільне Харків

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-