У Львові провели перформанс «Вбивцям не місце на Олімпійських іграх»

У Львові провели перформанс «Вбивцям не місце на Олімпійських іграх»

Фото, відео
Укрінформ
У річницю повномасштабного вторгнення росії в Україну Львів закликав спортивну спільноту всього світу не допускати російських та білоруських спортсменів на Олімпійські ігри 2024 у Парижі.

Про це повідомляє пресслужба Львівської міської ради, передає Укрінформ.

«Мало хто сьогодні в світі знає, але тільки під час війни загинуло 220 професійних спортсменів, 8 з них - це є наші мешканці, нашої Львівської області. Ви бачите тут їхні портрети. Станом на сьогодні 320 спортивних об’єктів в Україні знищено, зруйновано. Близько 400 наших спортсменів зараз беруть участь у захисті нашої держави на передовій. Про яку участь росіян в Олімпійських іграх може йти мова? Олімпіада – це мир. Вони маскуються під різними прапорами, вони хочуть мати білий прапор. Спочатку білий прапор над Кремлем, а потім – поговоримо. Ніякої участі росіян в Олімпійських іграх», – сказав міський голова Львова Андрій Садовий.

Львівська міська рада / фото: Роман Балук

У межах перформансу «Вбивцям не місце на Олімпійських іграх» відбулась виставка фото загиблих спортсменів-захисників. Також показали спортивний інвентар, який не повезуть на Олімпійські ігри в Парижі, бо їх власники зараз боронять кордони України і не мають змоги готуватись до спортивних змагань.

Також подію відвідала Алла Черкасова, бронзова призерка Олімпійських ігор у Токіо (2020), яка цьогоріч, як і більшість спортсменів України, не мала змоги повноцінно тренуватись і тренувати інших. Спортсменка була змушена покинути рідний дім під Києвом через російських окупантів. Вона розповіла, що ще 10 днів після 24 лютого її сім’я провела на Київщині: разом з дитиною спали у погребі. Потім евакуювалися до Львова, де місто надало квартиру за олімпійську медаль.

«Якби не вона, то ми б зараз не мали де жити. Розмови про допуск російських і білоруських спортсменів до Олімпійських ігор для мене є неприпустимі. Я дуже багато років приділила підготовці до Олімпіади, я розумію, наскільки це важко і важливо. Багато українських спортсменів зараз не мають змоги тренуватись, готуватись до ігор. А хтось вже ніколи не зможе взяти участь в такій омріяній Олімпіаді», – розповіла Черкасова.

Читайте також: Гутцайт: росія за підтримки білорусі знищила понад 300 тренувальних баз і вбила 244 спортсменів

Важливою частиною події було відеозвернення Георгія Іваницького, майстра спорту міжнародного класу зі стрільби з лука, який був включений в елітну групу затвердженого складу спортсменів-кандидатів на Олімпійські ігри у Парижі, але він не має змоги готуватись до змагань, бо захищає свою країну від агресора.

«Близько 15 років свого життя я віддав стрільбі з лука. Це олімпійський вид спорту і зараз я мав би готуватись до Олімпійських ігор в Парижі, що відбудуться у 2024 році. На превеликий жаль, я зараз не маю змоги готуватися, так як я захищаю свою державу від російської агресії. Прошу всіх небайдужих, зокрема спортсменів, бойкотувати російських спортсменів, тому що вбивцям не місце на Олімпіаді», – наголосив Іваницький.

Читайте також: Санкції проти рф і білорусі залишаються в силіМОК

Як повідомляв Укрінформ, Міжнародний олімпійський комітет оприлюднив заяву, в якій допустив можливість участі росіян і білорусів на Олімпіаді в Парижі під нейтральним прапором. На заяву вже відреагували Президент України Володимир Зеленський, міністр молоді та спорту Вадим Гутцайт, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба та інші посадовці. На знак протесту Україна може бойкотувати паризькі Ігри.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-