Через обстріл у будівлі архіву СБУ в Чернігові згоріли 13 тисяч історичних документів

Через обстріл у будівлі архіву СБУ в Чернігові згоріли 13 тисяч історичних документів

Укрінформ
У Чернігові в будівлі архівного підрозділу СБУ внаслідок російських обстрілів згоріли 13 тисяч документів, які засвідчували злочини тоталітарного радянського режиму.

Про це під час пресконференції в Укрінформі повідомив голова Державної архівної служби України Анатолій Хромов.

“Із найбільших втрат, які варто зафіксувати від початку повномасштабного вторгнення, є архівний підрозділ СБУ в Чернігові, який був повністю знищений внаслідок пожежі. Ми втратили до 13 тисяч документів про репресії радянського режиму проти населення Чернігівщини”, - сказав він.

Хромов зазначив, що нині втрати документів державного архівного фонду оцінюються у 1,5% від загальної кількості, яка зберігалась до початку повномасштабного вторгнення.

Крім того, він повідомив, що були пошкодженні архівні установи на території Харківської, Миколаївської, Херсонської областей, але без втрат самих документів.

Також Хромов зауважив, що внаслідок швидкої окупації Херсона був захоплений і розграбований Державний архів Херсонської області.

“Близько половини документів викрали російські окупанти. Ми точно знаємо, що ці архівні справи знаходяться в Криму. Правоохоронці відкрили кримінальне провадження і вже відомі особи, які здійснювали цей злочин”, - сказав голова Державної архівної служби.

Читайте також: Армія рф за добу обстріляла 11 областей України — зведення ОВА

Як повідомлялося, 25 лютого 2022 року, на другий день повномасштабного вторгнення рф, у будівлю обласного управління СБУ в Чернігові влучили два снаряди.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-