У Харкові суддя у справі коригувальниці рф заявила самовідвід через обшуки у неї вдома

У Харкові суддя у справі коригувальниці рф заявила самовідвід через обшуки у неї вдома

Укрінформ
Суддя Шевченківського районного суду Харкова Людмила Рибальченко, яка ухвалила рішення про вихід із СІЗО підозрюваної в коригуванні ударів по Харкову Дар’ї Кригіної, заявила самовідвід через те, що в її квартирі та квартирі її матері проводили обшуки. 

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Суспільне Харків.

Як стало відомо під час засідання, підставою для обшуків у судді стало звернення прокуратури Івано-Франківська. Прокурори перевіряють, чи не мала суддя зв'язку із дядьком підозрюваної, який перебуває на тимчасово окупованій території Луганщини та співпрацює із терористичною організацією «лнр».

«Підставою для обшуку, зокрема, стали, цитати: «Суддя Рибальченко, працюючи на посаді судді у Дзержинському райсуді міста Харкова здійснює дії для ухилення Дар'ї К. від відповідальності. Крім того, Рибальченко, перебуваючи на посаді судді, може надавати інформацію громадянину Т. про інші кримінальні справи, що є на розгляді суду», — йдеться в заяві, яку під час засідання зачитала суддя.

Читайте також: Коригували вогонь по Бахмуту і Краматорську: суд дав від 9 до 14 років чотирьом агентам рф

Рибальченко звернулася до Вищої ради правосуддя та генерального прокурора України про втручання в її діяльність, а також подала заяву про відвід у справі.

Адвокати підозрюваної просили відмовити в заяві про самовідвід, прокуратура залишила це на розсуд суду. Суд заяву про самовідвід задовольнив. Тепер автоматизована система має визначити нового суддю в справі й почати розгляд заново.

Адвокат підозрюваної Олександр Дударєв заявив, що позиція захисту залишається незмінною: «Ми вважаємо Дар’ю невинуватою, а справу сфальсифікованою, відвід судді з підстав проведення в неї обшуків вважаємо нічим іншим як тиском на суд». 

Прокуратура вважає, що доказів у справі достатньо.

Читайте також: Коригувальник ворожих ударів по Києву отримав 15 років за ґратами

Як повідомляв Укрінформ, за даними слідства, 29-річна Дар’я Кригіна, уродженка м. Антрацит Луганської області, яке з 2014 року окуповано російськими військовими, під час повномасштабного вторгнення приїхала до Харкова. Обвинувачується в тому, що за завданням російських кураторів передавала інформацію про розташування українських військових та техніки, об’єкти інфраструктури Харкова (ч. 3 ст. 114-2 КК України). Надалі локації, які передавала коригувальниця вогню, за даними СБУ, піддавались ворожим обстрілам, у результаті яких загинули люди. З 21 квітня за рішенням суду Кригіна перебувала в СІЗО.

Під час обшуку в неї знайшли 134,05 тис. євро, 216,85 тис. дол. та 730,65 тис. рублів.

Ухвалою Дзержинського районного суду м. Харкова від 22 грудня 2022 року задоволено клопотання прокурора про продовження строку запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою стосовно обвинуваченої, однак суд також визначив заставу в сумі 496200 грн. 23 грудня після внесення вказаної суми обвинувачена вийшла на свободу.

Прокуратура подала апеляційну скаргу на ухвалу Дзержинського суду, яку розглянули 6 січня. Апеляційний суд скасував ухвалу про заставу, Кригіну знову взяли під варту та повернули їй внесену суму.

Адвокати просили суд відпустити обвинувачену під цілодобовий домашній арешт із носінням електронного браслета, а прокуратура клопотала про продовження терміну тримання під вартою. Однак суддя не задовольнила жодне з клопотань, а призначила альтернативу у вигляді застави з таким обґрунтуванням, що обвинувачена перебуває під вартою тривалий проміжок часу та ризики, на які посилається прокурор, суттєво зменшились. При цьому в тій же самій ухвалі перераховувалися ризики: що обвинувачена може переховуватись від суду, обвинувачується у вчиненні особливо тяжкого кримінального правопорушення, має родичів на тимчасово окупованій території України, до яких може виїхати з метою ухилення від відповідальності. Також суддя взагалі не обґрунтувала суму застави

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-