Коригування обстрілів Харкова: юрист каже, що судді, яка встановила заставу, нічого не загрожує

Коригування обстрілів Харкова: юрист каже, що судді, яка встановила заставу, нічого не загрожує

Укрінформ
Судді, що встановила заставу для обвинуваченої в коригуванні обстрілів інфраструктури Харкова Дар’ї Кригіної, не загрожує жодна відповідальність.

Таку думку в коментарі Укрінформу висловив юрист ГО «Харківський антикорупційний центр» Володимир Рисенко.

«На даний час на практиці неможливо притягнути до відповідальності суддю. Тому що будь-які порушення, за виключенням кримінальних, розглядати має Вища рада правосуддя, і цей єдиний орган зараз не функціонує. Можливо, кворум відновиться: на з’їзді, який має відбутися в січні, і де будуть висуватися кандидати до ради. А, можливо, кворум і не відновиться», - сказав Рисенко.

Він зазначив, що ухвала судді Дзержинського райсуду щодо Кригіної викликає кілька запитань, основне з них – обґрунтованість рішень. Зокрема адвокати просили суд відпустити обвинувачену під цілодобовий домашній арешт з носінням електронного браслета, прокуратура – клопотала про продовження терміну тримання під вартою.

«Суддя чомусь вирішила призначити альтернативу у вигляді застави без клопотання захисту. З яким обґрунтуванням? Що обвинувачена перебуває під вартою тривалий проміжок часу та ризики, на які посилається прокурор, суттєво зменшились, на думку суду. І в тій же самій ухвалі перераховуються ризики того, що обвинувачена може переховуватись від суду, обвинувачується у вчиненні особливо тяжкого кримінального правопорушення. Крім того має родичів на тимчасово окупованій території України, до яких може виїхати з метою уникнення відповідальності. Не зважаючи на цілком обґрунтований ризик, що обвинувачена виїде у рідний Антрацит у Луганській області, визначається альтернатива триманню під вартою», - сказав Рисенко.

Також не зрозумілою, на думку юриста, є і обрана судом сума застави.

«В даному випадку суддя взагалі в рішенні не обґрунтувала, чому саме така сума», - зазначає Рисенко.

Юрист також наголосив, що на законодавчому рівні потрібні зміни, аби ймовірні коригувальники обстрілів, колаборанти, зрадники не виходили з-під варти під заставу.

Читайте також: На Львівщині затримали агента рф, який коригував обстріли стратегічних підприємств

Як повідомляв Укрінформ, за даними слідства, 29-річна Дар’я Кригіна, уродженка м. Антрацит Луганської області, яке з 2014 року окуповано російськими військовими, під час повномасштабного вторгнення приїхала до Харкова. Обвинувачується в тому, що за завданням російських кураторів передавала інформацію про розташування українських військових та техніки, об’єкти інфраструктури Харкова (ч. 3 ст. 114-2 КК України). У подальшому локації, які передавала коригувальниця вогню, за даними СБУ, піддавались ворожим обстрілам, у результаті яких загинули люди. З 21 квітня за рішенням суду Кригіна перебувала в СІЗО.

Під час обшуку в неї знайшли 134,05 тис. євро, 216,85 тис. дол. та 730,65 тис. рублів.

Ухвалою Дзержинського районного суду м. Харкова від 22 грудня 2022 року задоволено клопотання прокурора про продовження строку запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою стосовно обвинуваченої, однак суд також визначив заставу в сумі 496200 грн. 23 грудня після внесення вказаної суми обвинувачена вийшла на свободу.

Прокуратура подала апеляційну скаргу на ухвалу Дзержинського суду, яку розглянули 6 січня. Апеляційний суд скасував ухвалу про заставу, Кригіну знову взяли під варту та повернули їй внесену суму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-