Виправдовував агресію рф: лідеру організації «Потон» Оніщенку оголосили заочну підозру

Виправдовував агресію рф: лідеру організації «Потон» Оніщенку оголосили заочну підозру

Укрінформ
Лідеру харківської організації «Потон» Павлу Оніщенку, який зараз перебуває у москві, правоохоронці оголосили заочну підозру за виправдовування збройної агресії рф.

Про це повідомив у Фейсбуці начальник Слідчого управління ГУ Нацполіції в Харківській області Сергій Болвінов, передає Укрінформ.

«В березні Оніщенко Павло, більш відомий як «Потон», виїхав за кордон України як багатодітний батько. З того часу він системно та послідовно засуджував Україну за свій вибір, а у своєму липневому стримі наговорив, що «Україна в окупації у Зеленського», «росія не відбирає домівки у простих людей», а злочинів росіяни насправді вчиняють мало», - розповів Болвінов.

За його словами, слідчі поліції під процесуальним керівництвом прокуратури повідомили Оніщенку заочно про підозру за ч.3 ст. 436-2. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від п’яти до восьми років.

Читайте також: Оголошений у розшук лідер ГО «Рoton» записує у москві пропагандистські відео

Як повідомляв Укрінформ, у березні суд у Полтаві змінив Оніщенку запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, його випустили з СІЗО для участі в захисті країни. У своєму першому зверненні після звільнення він заявив, що «плакав» від побачених обстрілів українських міст, і обіцяв записатися до тероборони після владнання особистих справ. Однак згодом користувачі соцмереж оприлюднили фото Оніщенка, який знаходиться на вулицях Праги, пізніше він опинився у Великій Британії.

На початку вересня 2022 року прокуратура повідомила, що Оніщенка оголошено в розшук, оскільки він не з’явився на судове засідання у справі щодо нападу на правоохоронців, у якій він є обвинуваченим, а заяви Оніщенка з-за кордону щодо нападу росії на Україну вивчаються на предмет наявності складу злочину у його висловлюваннях. Тоді ж офіційно було підтверджено, що підставою для його виїзду за кордон стала наявність чотирьох дітей.

Також, як повідомив у коментарі Укрінформу речник Харківської обласної прокуратури Дмитро Чубенко, щодо лідера ГО «Потон» Павла Оніщенка, який наразі перебуває у москві, відкрили кримінальне провадження за виправдовування агресії рф.

Читайте також: Відсторонений заступник голови Харківської облради Мальований подав заяву на звільнення

Як повідомлялося, 3 червня 2020 року машину з правоохоронцями, які перебували у службових справах на території Краснокутського району, оточили громадяни з сокирою та ножами, вони назвали себе поселенцями «Слобожанської січі». Чоловіки погрожували працівникам правоохоронного органу, порізали шини та вистрелили у вікно автомобіля.

Тоді було затримано п’ятьох осіб віком від 34 до 42 років, серед них організатор вказаної «січі», лідер організації "Потон" Оніщенко. Всім оголосили підозри. Оніщенка та його підручних відправили в СІЗО.

Справа проти них ведеться за ч. 1 ст. 345 (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) та за ст. 348 (посягання на життя працівника правоохоронного органу) Кримінального кодексу України.

Павло Оніщенко – колишній оперуповноважений міліції. Після звільнення він організував громадську організацію "Потон". Став відомим у місті своїми рейдами по аптеках, які продають нарковмісні препарати без рецептів, і так званих наливайках, а також організація заявила, що протистоятиме незаконним порубкам лісів у області.

Після затримання Оніщенка тодішній керівник обласної поліції Валерій Сокуренко заявив, що правоохоронці мають заяви і від власників аптек, і від інших підприємців про те, що «потонівці» займалися вимаганням грошей і фактично намагалися обкладати даниною бізнесменів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-