В Озернянській громаді на Тернопільщині створили молодіжний простір – U-LEAD

В Озернянській громаді на Тернопільщині створили молодіжний простір – U-LEAD

Укрінформ
В Озернянській громаді Тернопільської області за грантові кошти створили молодіжний простір та відкрили відеостудію.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті Програми "U-LEAD з Європою".

«Озернянська громада, що на Тернопільщині, виграла грант, на який облаштувала сучасний молодіжний простір та запустила медіацентр, в якому займається тамтешня молодь», – йдеться у повідомленні.

Консультаційну підтримку у підготовці проєктної заявки озернянським громадським активістами надали експерти Програми «U-LEAD з Європою».

Як повідомляється, грант на створення молодіжного простору виграла місцева громадська організація «Жива громада», створена у 2020 році. Ідея з облаштуванням такого простору виникла в Озернянській громаді ще до повномасштабного вторгнення, але втілити її вдалося, фактично, за рік від часу, коли про це йшлося на зустрічі громадських активістів.

«Нам дуже хотілося в селі Озерне щось зробити, щоб показати тим хлопцям та дівчатами, які зараз на війні та згодом повернуться, що ми тут не сиділи склавши руки, а працювали. Дивлячись на сусідні громади, в яких активно розвивається молодь та знаходить ресурси для реалізації своїх задумів, ми й дійшли до висновку, що в Озернянській громаді необхідно створити молодіжний простір», – розповів керівник проєкту Назарій Наджога.

Завдяки співпраці з регіональним офісом «U-LEAD з Європою» у Тернопільській області активісти дізналися про грантовий конкурс від громадської організації YouthUp. Для представників громади та громадської організації експерти U-LEAD провели онлайн-консультацію, яка започаткувала напрацювання проєктної заявки.

За словами Наджоги, молодіжний простір – це місце, де молодь буде гуртуватися та спілкуватися, а відеостудія, яка діятиме на його базі, – це своєрідний магніт для молодих людей, можливість навчитися створювати якісний фото- та відеоконтент.

«Підтримка від U-LEAD була важливою, експерти допомогли окреслити кістяк проєкту, виокремити його ключові складові. Це стало основою для подальшої роботи над грантом, додало нам впевненості та розуміння для формування якісної заявки», – додав Наджога.

Читайте також: Громади можуть створювати місцеві та добровільні підрозділи пожежної охорони - U-LEAD

Завдяки виграному гранту громадська організація «Жива громада» закупила комплект меблів, необхідних для облаштування молодіжного простору, а для роботи відеостудії – сучасну техніку. Відтак, є можливість працювати на потужному персональному комп’ютері, функціонал якого дозволяє опрацьовувати відео- та фотоматеріали в професійних програмах. Також придбали якісний фотоапарат, на якому молодь опановує мистецтво фотографії. За його допомогою жителі громади зможуть у молодіжному просторі зробити фото на документи. Особливо важливо це для пенсіонерів, які не завжди мають можливість поїхати та отримати таку послугу в іншому місті.

В рамках проєкту провели майже двадцять навчальних заходів. Нині молодь працює над сценарієм короткометражного фільму про Озернянську громаду, який вони планують самостійно відзняти та спробувати себе в ролі акторів і режисерів. Також четверо підлітків уже взяли участь у зйомках короткометражки, знімальна команда якої складається з їхніх однолітків з Тернополя.

Молодіжна рада в Озернянській громаді була створена ще у 2021 році, але через низку обставин її активність була низькою. Ситуація кардинально змінилася після виграного гранту та запуску молодіжного простору.

«Для нас важливо створювати нові можливості для молодих людей, щоб вони могли реалізовувати себе та втілювати свої ідеї. Зараз для них проводяться навчання та різноманітні заходи», – зазначив секретар Озернянської сільської ради Назар Романів.

Як зазначається, місцева молодь йде на діалог з владою та охоче пропонує свої ідеї для розвитку громади. Одна з таких ідей – це відкриття кінотеатру в Озернянській громаді. Завдяки проєкту цю ініціативу вже частково реалізовано, оскільки є можливість переглядати фільми в приміщенні, яке облаштоване в укритті. В умовах частих відключень електроенергії молодіжний простір має безперебійне електропостачання завдяки генераторам, які раніше громаді були надані Програмою U-LEAD.

Оскільки молодіжний простір функціонує лише в селі Озерна, місцеві активісти планують згодом робити покази фільмів в інших населених пунктах громади. Тут прагнуть, щоб молодь не просто впливала на формування молодіжної політики, а стала рушієм розвитку громади, створюючи та реалізовуючи нові проєкти.

Читайте також: U-LEAD допоміг громаді Одещини розробити програму інтеграції переселенців

«Дуже важливо, що керівництво громади активно комунікує з молоддю та обговорює ідеї щодо її розвитку та самореалізації. При підготовці заявки активісти запропонували для розгляду багато хороших та креативних ідей. Нам було непросто визначити їхню пріоритетність, але все ж таки ми зупинилися на створенні молодіжного простору. Молодь Озернянської громади відчула, що це їхній час, їхня відповідальність, і вона готова брати активну участь у розвитку громади. Старт уже у них є, впевнена, що й інші ідеї будуть також успішно втілені. Експерти U-LEAD готові допомагати Озернянській громаді у залученні додаткових ресурсів для розвитку і надалі», – сказала керівниця U-LEAD у Тернопільській області Наталія Онищук.

Як повідомлялося, U-LEAD продовжує діяльність із консультаційної підтримки громад через різноманітні канали комунікації й під час війни. Також Програма посилила свою активність у частині налагодження міжнародних партнерств між українськими громадами та муніципалітетами країн ЄС у межах ініціативи «Мости довіри», що полегшує пряме надання гуманітарної допомоги та розширює перспективу подальших взаємовигідних проєктів. Окрім того, упродовж квітня-червня 2022 року надано 333-м громадам пакети екстреної допомоги, наповнення яких залежало від потреб на місцях. Тобто громади, що зазнали руйнувань, отримували інструменти для розчищення території і відновлювальних робіт, а також освітлювальні прилади. Громади, що прийняли велику кількість переселенців, отримали намети, ліжка, спальні мішки та інші засоби для внутрішньо переміщених осіб.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян та розширює можливості громад.

Фото: U-LEAD з Європою

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-