У Львові кардіохірурги провели надскладну семигодинну операцію й урятували немовля

У Львові кардіохірурги провели надскладну семигодинну операцію й урятували немовля

Фото
Укрінформ
У лікарні Святого Миколая у Львові врятували новонароджену дівчинку з критичним аортальним стенозом, виконавши операцію Росс-Конно, пересадивши клапан легеневої артерії немовляти на місце аортального.  

Про це у Фейсбуці повідомляє Перше медоб’єднання Львова, передає Укрінформ. 

"Кардіохірурги Лікарні Святого Миколая врятували дитину з критичним аортальним стенозом, виконавши операцію Росс-Конно. Це - одне з найскладніших втручань на серці у немовлят. Таких операцій у Львові ще не виконували. Немовля до Львова доправила швидка, дівчинка самостійно уже не дихала", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що пацієнтка – новонароджена Марічка з Закарпаття. Її 24-річна мама саме готувалась до виписки з пологового будинку в Мукачево. Та на третю добу під час огляду лікарі почули шум в серці дитини. Немовля потрапило в реанімацію і дівчинку, підключену до ШВЛ, переправили до Львова.

"Після невідкладного обстеження лікарі роблять висновок: фракція викиду, тобто показник ефективності роботи серцевого м’яза - 16% за норми 60-70%. Оперувати треба негайно. Критичний аортальний стеноз зустрічається лише у 3% усій дітей, що народжуються з вадами. Проявляється деформацією стулок та звуженням отвору клапану, розташованого між аортою – основною артерією, що відходить від серця - та лівим шлуночком, у якому починається велике коло кровообігу", - розповіли в медзакладі.

Тому кров дівчинки погано відходила з лівого шлуночка до висхідної аорти. До того ж отвір клапану був настільки маленький, що лівому шлуночку було важко скорочуватись, і він починав відмовляти.

Спеціалісти вирішили оперувати в два етапи. Спершу методом балонної вальвулопластики клапану лікарі стабілізували функцію лівого шлуночка. Простими словами, через маленький прокол артерії на нозі завели катетер з балончиком. Так медики розширили аортальний клапан. Відразу після втручання фракція лівого шлуночка відновилась до 35-40%. Проте дитина все ще перебувала на апараті штучної вентиляції легень. Отвір капана серця був надто малим, тому дівчинка не могла самостійно дихати.

Аби врятувати маля, медики зважились виконати хірургічно надскладну операцію Росс-Конно. На цьому етапі лікарі виконали заміну аортального клапана її власним клапаном легеневої артерії. Тоді - розширили зону під аортальним клапаном та реімплантували коронарні артерії в уже новий аортальний клапан. А на місці легеневого клапана вшили штучний судинний протез з клапаном усередині», - розповіли в лікарні.

Операція тривала понад сім годин.

Читайте також: Львівські кардіохірурги врятували немовля з критичною вадою серця

Післяопераційний період у дівчинки минув без ускладнень. На 8-й день її від’єднали від апарату ШВЛ, ще за тиждень – з реанімації перевели у палату відділення дитячої кардіохірургії. І 21-го дня виписали додому.

Як повідомлялось, за 2022 рік команда Центру нейрохірургії дитячої лікарні святого Миколая Першого медичного об’єднання Львова врятувала рекордну кількість діток. Медики провели 440 операцій та пролікували понад тисячу пацієнтів. Це один з найвищих показників серед всіх медичних закладів України, які надають нейрохірургічну допомогу дітям.

Фото: пресслужба Першого ТМО Львова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-