Львівські кардіохірурги врятували немовля з критичною вадою серця

Львівські кардіохірурги врятували немовля з критичною вадою серця

Фото
Укрінформ
У львівській лікарні св. Миколая дитячі кардіохірурги врятували немовля з критичною вадою серця. Хлопчика прооперували на другий день після народження.

Про це у Фейсбуці повідомляє Перше медоб’єднання Львова, передає Укрінформ.

«Немовля з транспозицією магістральних артерій прооперували дитячі кардіохірурги лікарні Святого Миколая. Операцію виконали наступного дня після народження», - йдеться у повідомленні.

Критичну ваду Михайлику з Івано-Франківська діагностували відразу після народження. Дві головні артерії, що відходять від серця хлопчика, були змінені місцями: від правого шлуночка відходила аорта, а від лівого - легенева артерія.

Ця вроджена вада супроводжується ціанозом – синюшністю шкіри. Адже через важке порушення кровообігу кисень не надходив до органів дитини у потрібній кількості. Тому в супроводі реанімаційної бригади медиків уже наступної доби дитину перевезли до дитячої лікарні у Львові.

Читайте також: На Тернопільщині надсучасний ангіограф допоміг лікарям урятувати пацієнта з інсультом

«Аби врятувати дитину, операцію потрібно виконати в перші дні життя. Кардіохірурги невідкладно провели радикальну корекцію - поміняли місцями основні артерії, повернувши їх у правильне положення та пересадили коронарні артерії – маленькі артерії, що живлять серцевий м'яз», - додають у медзакладі.

Операція тривала понад чотири години та пройшла вдало. Малюка виписали на 10-й день після втручання. «З ним усе добре», - запевняють лікарі.

Читайте також: У МОЗ прогнозують, що інсульти та інфаркти помолодшають на 10-15 років

У лікарні зазначають, що щороку в Україні народжуються близько 80-100 діток з транспозицією магістральних артерій. Такі діти швидко впадають у критичний стан. Без хірургічного втручання близько 30% немовлят помирають упродовж першого тижня життя, ще 70% - упродовж наступних шести місяців. Єдиний порятунок – вчасне оперативне втручання.

Фото: Перше медичне об'єднання Львова, Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-