На Миколаївщині почалося відновлення газових мереж у селах, що перебували на лінії зіткнення

На Миколаївщині почалося відновлення газових мереж у селах, що перебували на лінії зіткнення

Укрінформ
У селі Шевченковому на Миколаївщині, що 8 місяців перебувало на лінії розмежування та потерпало від обстрілів, почали відновлювати газопостачання.

Про це  Укрінформу повідомили в АТ «Миколаївгаз».

«Шевченкове перебувало на лінії розмежування вісім місяців – ворог постійно обстрілював його з окупованої частини Херсонської області. Через це у селі вщент зруйновано 20% газопроводів. Після проведення розмінування газовики змогли взятися за відновлення газопостачання», - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Газопостачання повернули понад 126 будинкам на Донеччині

У компанії уточнили, що часто пошкодження газових мереж відбувається у важкодоступних місцях. Тому газовики використовують лазерні детектори Esders Elli, які дозволяють обстежувати газопроводи на відстані або висоті, а також забезпечують високу точність вимірювання.

«Лазерні детектори можуть виявити найменшу концентрацію газу в повітрі. Це дозволяє нам обстежувати газопроводи в домогосподарствах, залишених господарями», - пояснив технічний директор Миколаївгазу Дмитро Грицай.

Це важливо, оскільки на сьогодні в населеному пункті залишилася лише третина мешканців.

За словами Грицая, газовики вже візуально обстежили всі мережі. Тепер відбувається перевірка системи на герметичність.

«Необхідно замінити близько 4 км труб, майже 800 лічильників у помешканнях. Також буде замінено шафовий газорегулювальний пункт (ШГРП). Цей пристрій, який нам за 7 днів виробили та привезли з львівського заводу RGC Production, дозволяє регулювати тиск у мережі для безпечної експлуатації газового обладнання клієнтів. Також буде відремонтовано газові вводи клієнтів та замінено стійки газопроводів. Всі ці роботи виконуються за рахунок тарифу на розподіл газу - інших джерел фінансування чи допомоги ми не маємо», – зазначив Грицай. 

Він заявив, що Миколаївгаз планує відновити постачання газу до осель мешканців вже за два місяці.

Читайте також: На Запоріжжі відновили газопровід, пошкоджений ракетним ударом

Як повідомлялося, з початку повномасштабної війни українські газовики безплатно замінили українцям 75 тис. газових лічильників. Їх було встановлено на заміну пошкоджених приладів обліку. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-