Вінничанин створив мініГЕС для живлення «пункту незламності»

Вінничанин створив мініГЕС для живлення «пункту незламності»

Фото
Укрінформ
Житель Вінниці Іван Верещак створив мінігідроелектростанцію, яка живить «пункт незламності» в багатоповерхівці.

Про це у Телеграмі повідомив міський голова Вінниці Сергій Моргунов, передає Укрінформ.

«У темні часи добре видно світлих людей. Про це й історія винахідника Івана Верещака. Іван Григорович встановив водяне колесо на річці Винничці, біля якої живе. Під'єднав генератор - він передає енергію на акумулятор, а звідти - через перетворювач струму вже у мережу. Чоловік розповідає, що таким чином можуть підживлювати «пункт незламності», який з сусідами облаштували у підвалі своєї багатоповерхівки», - написав Моргунов.

Читайте також: На Київщині вже працює понад 420 «пунктів незламності»

За його словами, вінничанин виношував ідею створити мінігідроелектростанцію більше двадцяти років. До рішучих дій його підштовхнула війна. Позаяк альтернативна енергетика може виручати у випадку блекауту, спричиненого російськими обстрілами. До того ж йдеться про екологічно чисту енергію.

Як уточнили у Вінницькій міськраді, конструкція мініГЕС створена з підручних матеріалів, більшість з яких мають повторне використання. Її винахідник розробляв електростанцію пів року. Потім разом із дітьми прибрали від сміття ділянку прибережно-захисної смуги, обраної для встановлення. Відколи вона працює, завдяки електроенергії, яка видобувається на водоймі і подається через акумулятор, місцеві мешканці мають можливість зарядити свої телефони та ліхтарики тощо.

Міськрада відзначила Івана Верещака за небайдужість і передала йому п'ять тисяч гривень на вдосконалення мініГЕС.

Фото: Вінницька міськрада

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-