У Херсоні через тривалу окупацію переповнене сміттєзвалище

У Херсоні через тривалу окупацію переповнене сміттєзвалище

Укрінформ
У Херсоні наразі виникла вкрай небезпечна ситуація на міському сміттєзвалищі - комунальне підприємство через тривалу окупацію міста втратило можливість організувати належну роботу із захоронення твердих побутових відходів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Херсонська міська рада.

«Станом на сьогодні виникла вкрай небезпечна ситуація на міському сміттєзвалищі. Через тривалу окупацію міста КП «Екополіс» ХМР втратило можливість організації належної роботи із захоронення твердих побутових відходів (ТПВ), що призвело до переповненості сміттєзвалища та недотримання технології захоронення відходів», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що директор комунального підприємства звільнилася 2 вересня 2022 року. З моменту деокупації міста ніхто не здійснює керівництво підприємством, оскільки т.в.о. директора підприємства наразі перебуває в Києві і не має поки наміру повертатися в Херсон через небезпечну ситуацію у зв’язку з постійними обстрілами.

Відповідальної особи від підприємства на сміттєзвалищі немає. Через відсутність оплати за надані підприємством послуги зараз на рахунках КП відсутні кошти та існує заборгованість із заробітної плати працівникам. Крім цього, т.в.о. директора підприємства не подбав про відкриття казначейського рахунку, отримання електронного підпису та печатки, що унеможливлює отримання фінансової допомоги підприємством з бюджету міської тергромади, укладення договірних відносин з підприємствами та установами, зазначили у міськраді.

Окрім того, невстановлені особи стягували плату з перевізників за вивантаження сміття на полігоні, причому розподіл сміття за фракціями не здійснювався.

Зазначається, що у зв’язку з кризою, що склалася, уже двічі збиралася міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, сміттєзвалища обстежили. На підставі рекомендації комісії про необхідність фахового втручання профільної компанії керівниця Херсонської міської військової адміністрації (ХМВА) Галина Лугова ухвалила рішення про тимчасове, на період дії воєнного стану, залучення ТОВ «БР» (м. Біла Церква), що має відповідні дозволи та надає послуги із захоронення побутових відходів на міському сміттєзвалищі. На даний момент комплекс необхідних робіт на сміттєзвалищі досить об’ємний, однак найперші кроки полягають у відновленні технічної документації, розподілу карт полігону під необхідні поля фракцій, розчищення дороги на полігоні для вивозу та впорядкування, підкреслюють у міськраді.

Як зазначається, за попередніми оцінками, ТОВ «БР» знадобиться 7-10 днів для запуску роботи сміттєзвалища.

Також у міськраді інформують, що компанії, які вивозили сміття на сміттєзвалище, поїхали з міста. Залишився монополіст «Група компаній ХАКС», який не виконує своїх обов’язків перед ОСББ та керуючими компаніями, з якими укладено договори на вивіз твердих побутових відходів. Зокрема, сміття вивозиться з порушенням встановлених термінів. Група компаній ХАКС пояснює це обстрілами, зменшенням кількості населення, закриттям сміттєзвалища.

Читайте також: Гори сміття, міни й крадені речі: що лишили росіяни після втечі з лісу на Донеччині

Як повідомляють у міськраді, для забезпечення безперебійного вивозу сміття в статутну діяльність комунального підприємства «Парки Херсона» внесли зміни: розширено КВЕДи щодо додаткових видів робіт та послуг. На даний момент опрацьовують питання щодо набору у штат робітників (250 осіб), придбання необхідної техніки та підписання договорів з головами ОСББ та керуючими компаніями про вивіз сміття на міське сміттєзвалище, тобто створюється єдине потужне комунальне підприємство, яке буде забезпечувати благоустрій міста, інформує міська влада Херсона.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-