На Київщині встановлять акустичні датчики для виявлення дронів чи ракет

На Київщині встановлять акустичні датчики для виявлення дронів чи ракет

Укрінформ
У Київській області встановлять спеціальні акустичні датчики, щоб мати змогу виявляти російські дрони або ракети навіть у тих місцях, де немає людей.

Про це в інтерв’ю виданню "Моя Київщина" сказав начальник поліції Київської області Андрій Нєбитов, передає Укрінформ.

За його словами, правоохоронці під час дослідження подій у Чорнобильській зоні дійшли висновку, що саме система "Безпечна Київщина" дала змогу військовим та силам самооборони аналізувати рух техніки рф та іншу інформацію. Тож на оперативному штабі було вирішено, що треба підсилювати цей напрямок, сказав чиновник.

Читайте також: Із вересня ППО збила понад 420 російських ракет і 430 дронів-камікадзе - Ігнат

"У Чорнобильській зоні були проведені відповідні роботи, і нині всі сили безпеки вже користуються інформацією, яка надходить звідти. Що стосується акустичних датчиків… Було прийняте рішення по можливості для захисту об’єктів критичної інфраструктури обладнати відповідними датчиками, які будуть у змозі збирати акустичну інформацію і своєчасно передавати для реагування підрозділами ППО", – заявив він.

Начальник поліції столичної області зазначив, що це зможе захистити не лише критичну інфраструктуру і не лише підстанції, які постійно обстрілює рф, а й інші об’єкти, на які будуть націлені удари рф.

"Це датчики додаткового збору інформації, які дозволять ППО отримувати інформацію не тільки з радарів, лінії "102", а і, наприклад, в тих місцях, де немає людей. Тому якщо інформація буде передана завчасно, це дозволить військовим збити дрон чи ракету", – поінформував чиновник.

Читайте також: ППО знищила близько 70 дронів із другої партії БПЛА, яку отримала росія з Ірану – Ігнат

За словами Нєбитова, оснащення спеціальними відеокамерами та акустичними датчиками проводитиметься у рамках розвитку програми "Безпечна Київщина", на яку загалом було виділено близько 77 млн грн, включаючи і серверне обладнання, і відеокамери, і відповідні датчики.

Окремо він уточнив, що під час повномасштабного вторгнення рф в Україну було знищено 30% обладнання інтегрованої системи «Безпечна Київщина» – ідеться і про відеокамери, і про стовпи.

Нєбитов зазначив, що на оперативному штабі, куди входять і військові, під керівництвом голови Київської ОВА Олексія Кулеби було вирішено питання термінового відновлення цієї системи, бо вона має надважливе значення для отримання і аналізу інформації, у тому числі військового характеру.

За його даними, на Київщині були проведені відповідні наради і вирішені питання щодо посилення відеоспостереження на кордоні столичної області з білоруссю, і це завдання уже було виконано.

Окремо у Київській області були виділені кошти для поліпшення цієї системи і осучаснення, встановлення камер відеоспостереження із розпізнаванням обличчя, заявив Нєбитов. Начальник поліції столичного регіону заявив, що на території Київської області таких камер буде встановлено 500.

Чиновник уточнив, що подібних систем поки що в Україні не існує. «Це 500 камер з новими можливостями, які ми обов’язково розставимо у місцях загального користування, і робота вже триває, щоб за завданням військових, ГРУ, СБУ, Нацполіції ми могли виявляти осіб, які причетні до диверсійно-розвідувальної діяльності або до скоєння злочину. Це нове доповнення до нашої інтегрованої системи «Безпечна Київщина», – сказав він.

Як повідомлялося, 23 грудня у поліції заявили, що у столичному регіоні до системи «Безпечна Київщина» інтегровано 1153 камери відеоспостереження.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-