Легендарні гуцули з Криворівні вперше колядують 25 грудня

Легендарні гуцули з Криворівні вперше колядують 25 грудня

Відео
Укрінформ
Різдво Христове 25 грудня вперше святкують в Храмі Різдва Пресвятої Богородиці в селі Криворівня - це легендарне гуцульське село на Франківщині, коляда з Криворівні внесена до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини.

Фото з великою кількістю місцевих жителів та туристів опублікував у Фейсбуці житель Франківщини Олександр Бондаренко, передає Укрінформ.

"Така кількість людей, яка була сьогодні у Криворівні, останній раз збиралася певно ще під час третього хрестового походу. Криворівня стала місцем, де зібралися всі, хто хотів Різдво святкувати не з ерефією. Час настав",- написав Бондаренко.

Традиційно на Різдво біля Храму Різдва Пресвятої Богородиці в Криворівні проходить Гуцульська коляда, яку минулого року внесли до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини.

Цьогоріч на Гуцульську коляду до Криворівні з’їхалося кілька тисяч людей з усієї України.

Колядники починають колядування з благословення в храмі, далі обходять з колядою кожну хату в селі. Закінчують колядувати на Водохреща.

Нещодавно громада на чолі зі священником Іваном Рибаруком ухвалила рішення святкувати Різдво Христове 25 грудня разом із Європою та світом. Цьогоріч різдвяну службу з храму в Криворівні транслювали онлайн.

“Христос рождається. Слава Україні. Дякую, що ми сьогодні всі разом. Ми тут зібралися всі на не лише подивитися на гуцульську автентику, а святкувати Різдво з усією повнотою християнської церкви. Бо у світі є дві церкви - Божа і московська. Дякую, що ми сьогодні з божою церквою”, – сказав під час проповіді настоятель храму Іван Рибарук.

Читайте також: Звістка про Різдво в Україні лунає поряд із гомоном війни - Варфоломій

Цьогоріч на Гуцульську коляду дощить - за місцевими віруваннями, це на добро.

“Дощ – на врожай. Що посієш в дощ – то гарно зійде. Цього року ми посіємо перемогу”, – сказав він.

Як повідомлялося, 25 грудня Різдво Христове за григоріанським календарем відзначають Католицька церква, протестантські церкви, а також більшість помісних православних церков. Також цьогоріч деякі церковні громади ПЦУ та УГКЦ приймали рішення про святкування Різдва 25 грудня, а не 6 січня.

Фото: Олександр Бондаренко / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-