Литовському дипломату повернули понад 120 старовинних ікон, викрадених росіянами в Херсоні

Литовському дипломату повернули понад 120 старовинних ікон, викрадених росіянами в Херсоні

Фото
Укрінформ
Служба безпеки України знайшла і сприяла передачі почесному консулу Литовської Республіки в Херсоні старовинних ікон, які в нього викрали російські загарбники під час захоплення міста.

Як передає Укрінформ, про це СБУ повідомляє у Телеграмі.

На початку повномасштабного вторгнення росіяни пограбували будинок іноземного дипломата у Херсоні і вивезли з помешкання більше 120 старожитностей. Ікони передали у приватну колекцію архімандрита місцевої єпархії УПЦ МП, який наразі переховується від правосуддя на тимчасово захопленій території півдня України.

Після звільнення Херсона і проведення безпекових заходів співробітники СБУ виявили викрадені ікони на території Успенського собору.

Саме туди росіяни передали награбовані речі під виглядом «повернення» культурних цінностей, які нібито належать країні-агресору. До медійного супроводження вони залучили керівників колишньої так званої «адміністрації міста» і групу кремлівських пропагандистів.

СБУ ініціювала повернення предметів старовини законному власнику.

Почесний консул подякував спецслужбі та оголосив про рішення передати старовинну колекцію місцевому художньому музею.

Читайте також: В обкраденому росіянами херсонському музеї збереглася одна з ікон Миколи Чудотворця

Як повідомляв Укрінформ, російські військові пограбували кілька десятків українських музеїв за час повномасштабного вторгнення. У тому числі загарбники розграбували Херсонський художній музей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-