Розстріл за відмову голосувати: на Херсонщині затримали колаборантів, які погрожували місцевим

Розстріл за відмову голосувати: на Херсонщині затримали колаборантів, які погрожували місцевим

Фото
Укрінформ
Служба безпеки України затримала у Херсонській області колаборантів, які погрожували людям розстрілом за відмову "голосувати" на псевдореферендумі.

Як передає Укрінформ, про це СБУ повідомляє у Телеграмі.

Зловмисниками виявились колишні представники "виборчих комісій", створених загарбниками під час тимчасового захоплення частини регіону.

"Перебуваючи на "посадах", вони виконували вказівки москви щодо підготовки і проведення незаконного референдуму з "приєднання" до рф захоплених районів півдня України", - ідеться в повідомленні.

Для цього зловмисники розгорнули широку агітаційну кампанію на підтримку фейкового плебісциту на території Бериславського району.

Читайте також: У Миколаєві обрали запобіжний захід «головному бухгалтеру» адміністрації загарбників

Вони особисто закликали людей прийти на "дільниці" і "проголосувати" на користь країни-агресора.

У разі забезпечення "явки", ворог обіцяв своїм поплічникам винагороду у розмірі 50 тис. російських рублів кожному.

Крім цього, колаборанти здійснювали обходи приватних домоволодінь, під час яких вимагали від людей поставити потрібну відмітку в бюлетенях. У разі відмови зловмисники одразу зверталися до озброєних росіян, які вривалися в оселі громадян і погрожували розстрілом.

Таким чином загарбники намагались залякати людей і придушити рух спротиву на території регіону.

За даними слідства, колаборантами є троє місцевих жителів, один з яких нещодавно приїхав з тимчасово окупованого Луганська.

Читайте також: Українці надіслали вже понад 6,3 тисячі заявок про колаборантів у чатбот єВорог

На початку повномасштабного вторгнення вони підтримали загарбників і запропонували їм свою допомогу у війні проти України.

"Після звільнення району зловмисники намагались "загубитись" по різних населених пунктах. Однак, співробітники СБУ встановили їх місцезнаходження і затримали", - сказано в повідомленні.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили фігурантам про підозру за ч. 2 ст. 28 та ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність, участь в організації та проведенні незаконних виборів та/або референдумів на тимчасово окупованій території, вчинене за змовою групи осіб) Кримінального кодексу України.

Суд обрав їм запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Санкція статті передбачає покарання до 10 років ув’язнення.

Читайте також: У Скадовську підірвали автомобіль колаборанта Булюка

Як повідомляв Укрінформ, ДБР з початку повномасштабного вторгнення росії розслідує вже 1100 проваджень щодо зрадників та колаборантів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-