На Тернопільщині та Прикарпатті в УПЦ МП знайшли пропаганду, яка заперечує існування України

На Тернопільщині та Прикарпатті в УПЦ МП знайшли пропаганду, яка заперечує існування України

Фото
Укрінформ
У ході безпекових заходів на території Почаївської духовної семінарії та Івано-Франківської єпархії УПЦ МП правоохоронці виявили велику кількість антиукраїнських матеріалів, серед яких пропагандистська література, що заперечує існування України.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Служба безпеки України.

Зокрема, СБУ виявила літературу, у якій заперечується існування українського народу, його мови, а також саме право України на державність. Водночас у знайдених матеріалах наголошується на нібито штучному походженні України як держави.

СБУ знайшла в об’єктах УПЦ (МП) на Тернопільщині та Прикарпатті пропагандистські матеріали / Фото: СБУ

Також правоохоронцями виявлені брошури і книжки ксенофобського й ненависницького змісту з образливими вигадками про інші національності та релігії.

Встановлено, що більшість знайденої літератури належить авторству російських діячів і видана російськими друкарнями.

Читайте також: Відео у Київській Лаврі з нібито молитвою за росію вивчають поліція та СБУ

В одному з підсобних приміщень Івано-Франківської єпархії УПЦ МП була виявлена також символіка «великого войска Донского». Зокрема, ідеться про шеврони цього незаконного збройного формування, яке у 2014 році допомогло російським загарбникам окупувати частину Донецької та Луганської областей. Станом на цей час СБУ вивчає походження знайдених зразків.

На підставі виявлених речових доказів відкриті два кримінальні провадження за статтею 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками) Кримінального кодексу України.

Усі докази направлені на відповідні незалежні експертизи, за результатами яких будуть вжиті подальші процесуальні дії.

Читайте також: Серед пастви УПЦ МП роками поширювали ідеологеми кремля - релігієзнавець

У СБУ наголосили, що у своїй діяльності дотримуються принципу неупередженості до діяльності будь-якої релігійної конфесії та поважають право кожного громадянина на свободу світогляду й віросповідання, як це визначено Конституцією України.

Читайте також: Понад 60% українців підтримують заборону УПЦ МП

Як повідомлялося, аналогічні безпекові й перевірочні заходи СБУ проводить в єпархіях УПЦ МП в різних регіонах країни. Зокрема, станом на цей час відповідні заходи вже проведені у Свято-Успенській Києво-Печерській лаврі в Києві, Корецькому Свято-Троїцькому монастирі та у приміщеннях Сарненсько-Поліської єпархії УПЦ МП в Рівненській області, в єпархії УПЦ МП на Буковині. У результаті виявлені особи з громадянством рф, проросійська література та мільйони готівки.

Тим часом у Верховній Раді зареєстрований законопроєкт про заборону діяльності в Україні російської православної церкви та пов’язаних з нею релігійних організацій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-