Інклюзивна освіта: На Прикарпатті чотири громади за підтримки U-LEAD домовилися про співпрацю

Інклюзивна освіта: На Прикарпатті чотири громади за підтримки U-LEAD домовилися про співпрацю

Укрінформ
За підтримки Програми "U-LEAD з Європою" чотири громади Прикарпаття підписали договір про міжмуніципальне співробітництво.

Про це повідомляє U-LEAD, передає Укрінформ.

Як зазначається, договір про міжмуніципальне співробітництво щодо спільного фінансування Інклюзивно-ресурсного центру підписали Галицька, Більшівцівська, Бурштинська та Дубовецька територіальні громади, а експерти регіонального офісу U-LEAD в Івано-Франківській області надавали консультативний супровід на всіх етапах його укладання.

Ініціатором підписання виступила Галицька громада, на території якої діє Інклюзивно-ресурсний центр, проте його послугами користуються жителі чотирьох зазначених громад. Тут надають навчальні, методичні, психолого-консультаційні та освітньо-реабілітаційні послуги, які стосуються інклюзивної освіти дітей віком до 18 років.

«Це один із перших договорів міжмуніципального співробітництва у сфері інклюзивної освіти в Україні. Керівники громад доводять нам, що вони готові приймати важливі стратегічні рішення і об’єднувати зусилля для вирішення спільних проблем навіть у наші непрості часи. Також інклюзія і доступність освіти для всіх діток є для них пріоритетними», – зазначив радник з питань децентралізації та місцевого самоврядування регіонального офісу U-LEAD в Івано-Франківській області Максим Чопей.

Договір про співпрацю передбачає спільне фінансування КУ «Інклюзивно-ресурсний центр Галицької міської ради» та діятиме до 2025 року. Сторони також домовилися напрацювати спільну стратегію розвитку інклюзивної освіти.

«Укладання договору забезпечить безперервну роботу Інклюзивно-ресурсного центру. Ми дійшли згоди, що громади сплачуватимуть кошти за обслуговування пропорційно до кількості дітей у них. До того ж керівництво громад-учасниць вирішило надавати додаткові кошти для розвитку установи: закуповувати нове обладання, розширювати перелік послуг, покращувати інфраструктуру тощо», – сказала заступниця голови Галицької міськради Вікторія Дебенко.

За її словами, без консультативної підтримки експертів регіонального офісу U-LEAD було би надзвичайно складно пройти всі етапи укладання документа.

«Ми провели декілька онлайн-зустрічей, на яких були присутні представники всіх громад. Експерти U-LEAD надали всю інформацію, яка стосувалася юридичної процедури оформлення нашого співробітництва, та допомогли розробити всі проєкти документів. Дякуємо експертам за підтримку та сприяння в укладанні цього договору, без них ми б не змогли цього зробити», – зазначила Дебенко.

Читайте також: Частина закладів освіти Полтавщини обирає під час війни змішану форму навчання - експерти U-LEAD

Як повідомлялося, U-LEAD продовжує свою діяльність із консультаційної підтримки громад через різноманітні канали комунікації і під час війни. Програма також посилила свою активність у частині налагодження міжнародних партнерств між українськими громадами та муніципалітетами країн ЄС в межах ініціативи "Мости довіри", що полегшує пряме надання гуманітарної допомоги та розширює перспективу подальших взаємовигідних проєктів.

Окрім того, упродовж квітня-червня 2022 року програма надала 333 громадам пакети екстреної допомоги, наповнення яких залежало від потреб на місцях. Таким чином, громади, що зазнали руйнувань, отримували інструменти для розчищення території і відновлювальних робіт, а також освітлювальні прилади. Громади, що прийняли велику кількість переселенців, отримали намети, ліжка, спальні мішки та інші засоби для внутрішньо переміщених осіб.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку "U-LEAD з Європою" спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-