До Херсона прибув перший від початку війни потяг із Києва

До Херсона прибув перший від початку війни потяг із Києва

Фото, відео
Укрінформ
До Херсона прибув перший від початку війни потяг із Києва.

Про це у Фейсбуці повідомляє Херсонська міська рада, передає Укрінформ.

Фото: Ігор Смілянський, Телеграм
Фото: Ігор Смілянський, Телеграм

«До Херсона прибув перший з початку повномасштабного вторгнення рф потяг із Києва», - йдеться у повідомленні.

Відео: Медіаплатформа "Вгору"

Як повідомив у Телеграмі директор акціонерного товариства "Укрпошта" Ігор Смілянський, у складі потяга поїхав поштовий вагон проєкту "Залізна пошта".

"Сьогодні (18 листопада - ред.) у складі першого після звільнення потяга Київ - Херсон поїхав поштовий вагон нашого з УЗ проєкту "Залізна пошта". В ньому ті посилки, які ми не встигли доставити під час окупації. Сподіваюсь, вони стануть у нагоді. В ньому газети, які можна читати навіть, коли немає зв’язку та кросворди, які можна вирішувати зі свічкою, коли немає світла. І Старлінк - щоб допомогти нам швидше опрацьовувати всі вантажі", - зауважив Смілянський.

На його переконання, "життя швидко відновиться, і такий вагон стане регулярним".

Водночас міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко привіз цим потягом до Херсона поновлений наклад місцевої газети “Новий день”. Про це  він розповів у Фейсбуці.

“Дорога до Херсона машиною і до війни забирала чимало часу, а зараз ми запланували ночівлю в Миколаєві, щоб потрапити до звільненого міста. Аж раптом дізналися, що УЗ саме цієї п’ятниці запускає перший потяг до звільненого Херсона - «потяг перемоги». Не скористатися такою нагодою було б гріх, тим більше саме цим потягом ми веземо до міста поновлений наклад місцевої газети “Новий день”, - зазначив Ткаченко.

Фото: Олександр Ткаченко, Фейсбук
Фото: Олександр Ткаченко, Фейсбук

Він нагадав, що на столичному вокзалі Олег Скрипка на честь початку роботи поїзда перемоги заспівав пісню про Херсон та "Червону калину", на концерт навіть завітав віцепрезидент ЄС Валдіс Домбровскіс, який вирушав тоді додому з Києва.

Глава МКІП зауважив, що серед пасажирів потяга були і люди, які купували квитки на U24 ще до деокупації Херсона, у його вагоні їхав і щасливий пасажир, хто виграв квиток на “потяг Перемоги”, а у сусідніх вагонах - журналісти.

Читайте також: Дніпро передало Херсону комунальну техніку та гумдопомогу

“Між Миколєвом та Херсонщиною починаються нещодавно звільнені території - картинки, які ти вже бачив на Чернігівщині чи Харківщині - зруйновані будинки доповнюють скинуті обабіч залізниці підірвані вагони, десь охайна доглянута ділянка землі поруч з вцілілим будинком поєднується з масивом руїн заводу, що поруч - сліди війни помітні повсюди в лісосмугах. Раптом на пагорбі бачиш фігуру одинокого українського воїна, який супроводжує потяг здивованим поглядом. Супутники по вагону з цікавістю вдивляються в поле і полегшено зітхають - поле сонячних батерей вціліло”, - поділився враженнями Ткаченко.

Міністр додав, що вранці зник зв’язок, але встиг дізнатись про виділення канадцями генераторів для закладів культури до зими, а о 10-й години без запізнень потяг уже прибув у Херсон.

“На пероні люди зустрічають з прапорами та піснями. Наші українці. Подорож - to remember. П. С. Так само зустрічали нас вибухи розмінування”, - відзначив Ткаченко.

Читайте також: У Херсоні запрацювали перші «пункти незламності»

Як повідомляло агентство, 11 листопада ЗСУ повернули під контроль України Херсон – місто-герой, що жило в російській окупації з початку березня.

14 листопада звільнений Херсон відвідав Президент України Зеленський, біля ОДА відбулася церемонія офіційного підняття Державного прапора.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-