На Закарпатті науковці рятують від усихання Долину нарцисів

На Закарпатті науковці рятують від усихання Долину нарцисів

Фото
Укрінформ
На Закарпатті науковці рятують від усихання Долину нарцисів: споруджують дамби та гідротехнічні споруди, аби затримати вологу в заповіднику.

Про це повідомила у Фейсбуці ГО "Дунайсько-Карпатська програма", передає Укрінформ.

"Ми продовжуємо працювати разом із Карпатським біосферним заповідником задля збереження природних цінностей у Долині нарцисів. Головним завданням наших заходів є заводнення Долини нарцисів з метою збереження її від впливу наслідків кліматичних змін", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що учасники команди спільно із науковими та технічними працівниками КБЗ в рамках проєкту "Врятуй Долину нарцисів" за підтримки EOCA (European Outdoor Conservation Association) та ORTOVOX підвели воду із каналу через дорогу до найбільш "пізнаваної" туристичної ділянки Долини нарцисів.

"На старому меліоративному каналі спорудили експериментальну загату, що максимально схожа за своєю конструкцією на природну загату бобрів, із гілок та глини", розповіли науковці.

Раніше, впродовж цього року, в рамках проєкту "Врятуй долину нарцисів" встановили 2 гідротехнічні споруди для підтримання рівня ґрунтових вод на вологих луках і збереження середовища існування нарциса вузьколистого та інших рідкісних видів рослин і тварин.

"Ці роботи покликані затримати у повноводний період якомога більше води, щоб підтримати луки із нарцисом вузьколистим у посушливий період. Це допоможе відновити водний режим найбільш цінних ділянок долини", - пояснили вчені.

Також цьогоріч на території заповідника підтримали заходи мульчування 20 га території, на яких розрослися осоки та підріст деревних та кущових видів (особливо складні ділянки для викошування), закупили 2 кущорізи для скошування чагарників і молодих дерев та викосили такі ділянки на загальній площі 3 га.

Затримана вода стимулювала зелений покрив у Долині нарцисів під час літньої спеки та потребу викошування трави місцевим населенням для худоби, оскільки інші ділянки були повністю сухими. Загалом було викошено понад 70 га території, що стимулювало відновлення оселищ.

Ефективність системи гідротехнічних споруд можна було оцінити під час аномальної спеки цього літа на Закарпатті, коли поблизу Долини нарцисів пересохло навіть русло річки Хустець. Натомість канал на самій долині, де були встановлені гідротехнічні споруди (дамби), утримував воду.

Загалом в долині впродовж 12 років спорудили 8 гідротехнічних споруд. Утім, потреба є значно більшою. В рамках проєкту заплановано продовжувати будівництво гідроспоруд, підтримати випасання та залучити волонтерів.

Читайте також: Львівщина, Закарпаття та Івано-Франківщина — лідери з релокації. Чому бізнес обирає ці регіони?

Зазначається, що наразі величезна кількість природоохоронних територій України нині знищені - внаслідок бойових дій чи окупації. Сьогодні неможливо вплинути на збереження цих територій. Але є можливість з подвійною силою працювати задля збереження тих цінних ділянок, які знаходяться у відносній безпеці, наголошують науковці.

Фото: Фейсбук Дунайсько-Карпатської Програми

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-