У Львові монахиня стала матір'ю-опікункою десятьох дівчат

У Львові монахиня стала матір'ю-опікункою десятьох дівчат

Фото
Укрінформ
Сестра Служебниця Непорочної Діви Марії Юлія Фляк зі Львова стала матір’ю-опікункою в дитячому будинку сімейного типу. Вона виховує десятьох дівчат, а також очолює комунальну установу «Центр соціальної підтримки дітей та сімей «Рідні».

Про це повідомляє Львівська міська рада, передає Укрінформ.

«Я ніколи не була прийомною мамою. Однак як монахиня здійснювала соціальне служіння – працювала з сиротами. Але згодом вирішила взяти дівчат під опіку», - розповідає сестра Юлія.

Наймолодшій її вихованці 10 років, найстаршій – 20. Старші дівчата вже студентки: одна навчається на юристку, інша – на соціальну працівницю, ще одна – на працівницю у сфері фізичної культури.

Остання прийнята у велику сім’ю вихованка – Вероніка з Вугледара. Дівчинці 10 років, вона дивом вціліла під час російського обстрілу. Родичі накрили її собою і таким чином ціною власного життя врятували дитину. Вероніка травмована і фізично, і психологічно.

«Дівчинка комунікабельна, має свої глибокі травми, які були ще до війни, має поранення, у неї напівпаралізовані ручки. Ніхто не ставиться до неї з жалістю, комунікуємо з нею звично. Вона має багато запитань, хоче говорити, переважно про своє минуле, про будинок, про тих, хто в неї був, та що з ними сталося. Вона переживає, і це буде ще довго», - розповідає сестра Юлія.

Дівчата одразу прийняли Вероніку. Бар’єрів не було, окрім одного – російської мови. З Веронікою у кімнаті мешкає Женя, якій 12, вона пояснила, що російська – це мова окупанта, який убив її рідних. Після того Вероніка впевнено і дуже успішно почала говорити українською.

Велика сім’я мешкає у просторій квартирі, яка облаштована усім необхідним: сім кімнат, спортивна зала, кухня-вітальня та п’ять санвузлів. Готує сестра Юля, дівчата допомагають, підтримують чистоту та порядок. Медичну допомогу дітям надає приватний медцентр, з яким підписано договір, комунальні послуги покриває фонд «Рідні».

Сестра Юля розповідає, що перед тим як прийняти в сім’ю нову дитину радиться з дівчатами. Це важливо, особливо коли у дитини є проблеми, наприклад, аутизм, як у Жені.

«Ми всі ходили на знайомство з Женею в ліцей «Просвіта». Вийшли з думкою, що буде важко. Женічка прийшла до нас у третьому класі, зараз вже в шостому. Вона не розмовляла, нічого не робила в побуті. Ми всі чергували по тижню, я і дівчата допомагали їй з порядком та гігієною. Вони вчили Женю всього. У неї вкладено дуже багато праці дівчат», - зазначила сестра Юля.

Читайте також: У Дії з'явилася можливість реєстрації кандидатом на всиновлення дитини

За даними міськради, станом на початок листопада у Львові 105 дітей очікують на усиновлення. Водночас зареєстровано 63 кандидатів в усиновлювачі. Статистика свідчить, що найменше хочуть усиновляти дітей віком від 11 до 17 років. Таких в управлінні на обліку 68. Пріоритет надають дітям віком від одного року до десяти. Ще одна категорія дітей, яким дуже складно бути усиновленими, - ті, хто мають інвалідність. На обліку в управлінні 16 таких дітей. Зараз кандидатів, готових усиновити їх, немає.

Саме тому у службі у справах дітей міськради пропонують потенційним батькам добру альтернативу – утворити прийомну сім’ю. Це сім’я або особа, що готова взяти на виховання до чотирьох дітей на оплачуваній основі. Така сім’я перебуватиме під постійним соціальним супроводом, тож соціальні працівники та інші фахівці допомагатимуть долати труднощі.

Фото: Zaxid.net

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-