СБУ викрила керівників «мерії» Херсонщини, які примусово роздавали російські паспорти

СБУ викрила керівників «мерії» Херсонщини, які примусово роздавали російські паспорти

Укрінформ
В ході слідчо-оперативних дій задокументована злочинна діяльність ще п’яти ворожих поплічників з так званих адміністрацій у захоплених районах Херсонської та Луганської областей.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє СБУ.

Серед них колаборантка, яка зголосилася виконувати рішення військового керівництва рф і обійняла посаду «голови військово-цивільної адміністрації Скадовської територіальної громади Скадовського району Херсонської області».

Перебуваючи на «посаді», вона брала участь в організації місцевого псевдореферендуму та сприяла примусовій видачі українським громадянам паспортів рф.

Встановлено, що раніше вона була чиновницею однієї з міськрад регіону, але після початку повномасштабного вторгнення підтримала загарбників і приєдналася до їхніх лав.

Також співробітники СБУ ідентифікували очільницю «отдела по делам образования, молодежной политики, культуры и спорта» однієї з так званих адміністрацій поблизу Херсона.

З початку навчального року колаборантка активно «відновлювала» роботу закладів освіти у місті та формувала списки прихильників «русского мира», які б хотіли працювати під її «керівництвом». Також вона схиляла педагогів до співпраці з «новою владою», пропонуючи їм хабарі.

Про результати злочинної діяльності вона доповідала своїм російським кураторам через направлення до рф «звітної» документації.

За даними слідства, зловмисницею виявилась колишня керівниця відділу освіти Голопристанського району.

Крім того, Служба безпеки задокументувала на Луганщині злочинну діяльність двох керівників «военкоматов лнр».

Читайте також: У Херсоні розклеїли листівки про «жест доброї волі»

Поплічники агресора організовують примусову «могилізацію» місцевих жителів до лав загарбників, у тому числі до «народної міліції». Для цього людей викрадають і незаконно позбавляють волі, а у разі відмови – погрожують вбивством.

Також викрито колишнього «посадовця» одного із хімзаводів області, який погодився на пропозицію загарбників стати «мером» Рубіжного. Там він організував матеріально-технічне забезпечення угруповань зс рф на східному напрямку.

Наразі у межах кримінальних проваджень за ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність), ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України), ч. 2 ст. 260 (участь у не передбачених законом збройних формуваннях), ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу України тривають комплексні заходи для притягнення винних до відповідальності.

Трьом фігурантам уже повідомлено про підозру у вчиненні злочинів проти державної безпеки України.

Як повідомляв Укрінформ, Державне бюро розслідувань з початку повномасштабного вторгнення російської федерації розслідує вже одну тисячу проваджень щодо зрадників та колаборантів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-